Події
6 грудня 2019
День Збройних сил України: Історія та традиції свята українських військових
Цього року свято військових в Україні відзначать 26-й раз.
news-image

У п’ятницю, 6 грудня, українці відзначатимуть День Збройних сил України. Саме цього дня 26 років тому парламент ухвалив Закон України "Про Збройні сили України", яким встановлювалося це свято, пише «Є!» з посиланням на zik.ua.

Збройні сили України є військовим формуванням, яке має обороняти Україну, захищати її незалежність, територіальну цілісність та недоторканість. ЗСУ стримують будь-яку збройну агресію проти нашої держави, охороняють повітряний та підводний простори України. Це закріплено у Конституції України.

До складу української армії належать Повітряні і Військово-морські сили України та Сухопутні війська, Сили спеціальних операцій та Десантно-штурмові війська України. До структури Сухопутних військ входить армійська авіація і аеромобільні війська, механізовані і танкові війська, ракетні війська і артилерія, високомобільні десантні війська і Війська протиповітряної оборони. До структури Повітряних сил належать винищувальна і штурмова авіація, розвідувальна, транспортна і бомбардувальна авіація, зенітно-ракетні та радіотехнічні війська.

Збройні сили перебувають у підпорядкуванні Міністерства оборони України. А безпосереднє керівництво Збройними силами України як в мирний час, так і період ведення бойових дій здійснює Президент.

Українська армія перебувала у не надто прогресивному стані, починаючи з 1991 року з огляду на економічні та політичні проблеми, що постали перед Україною на початку третього тисячоліття.

Однак після початку військового конфлікту з Росією у 2014 році армія почала відроджуватися. Цей рік став переламним у старті оновлення ЗСУ – армія, котра переозброїлася, покращила екіпіровку військовослужбовців за стандартами НАТО та підвищила їхній професіоналізм і боєготовність.

Минуло п’ять років – і армія Україна у десятці найпотужніших армій Європи та на 30-му місці світових армій у міжнародному рейтингу Global Firepower. Таким чином, українська армія загалом покращила свою боєздатність, ставши однією з найсучасніших армій світу.

Також за цей час Україна відмовилася від позаблокового статусу, заявивши світові про намір вступити до НАТО.

Цікаві факти: армія та реформування

Чисельність військовослужбовців. До 2014 року в Україні налічувалося 165 тисяч військових та цивільних службовців, 2,5 тисяч танків, бойових броньованих машин, 190 бойових і транспортних літаків, 80 вертольотів, 22 бойових кораблі.

Станом на 2019 рік у Збройних силах служать уже близько 250 тисяч осіб, зокрема, служать і працюють 56 тисяч жінок. А за період з 2014 до 2017 роки 6 тисяч жінок воювали на території проведення АТО, з них 107 отримали державні нагороди.

Останні реформування ЗСУ.

5 липня 2016 року тодішній Президент України Петро Порошенко підписав документ "Предмети уніформи і знаки відмінності Збройних сил України", згідно з яким з погонів українських військових зникли радянські п'ятикутні зірки. Натомість з’явилися відзнаки у формі ромба.

До речі, нещодавно – 17 жовтня – Верховна Рада України ухвалила законопроєкт, яким у Збройних Силах України вводяться нові військові звання серед сержантського та старшинського складу. Тож в армії відтепер не буде прапорщиків та мічманів, їх замінять нові звання – майстер-сержанти і майстер-старшини. 

Цього дня ми долучаємося до привітань на адресу українських військових! Зичимо міцного здоров’я та успіхів військовослужбовцям усіх рангів, ветеранам, новобранцям і їхнім родинам та пам’ятаємо і шануємо пам'ять загиблих українських військових.

Також писали раніше, що прес-офіцер 93-ї окремої механізованої бригади "Холодний Яр" Олександр Галкін повідомив про тиск та початок переслідування через критику розведення військ на Донбасі та повернення радяського стилю управління.

Читайте також:Українські військові випробували патрульні катери Island, які передали США