Iнтерв’ю
5 грудня 2019
Закони, проти яких ми виступаємо, вбивають спрощену систему обліку і звітності, - Сергій Доротич
Акція на підтримку ФОПів спрямована на збереження спрощеної системи оподаткування, яка довела свою ефективність, адже створила більше 2,5 млн робочих місць.
news-image

Кореспондент «Є!» поспілкувався з Сергієм Доротичем, головою ВГО "Союз захисту підприємництва" щодо питання протестів ФОПІв і підтримки спрощеної системи оподаткування.

Кор.: Ви проводите акції на підтримку ФОПів, в чому їхня суть?

Сергій Доротич: Ці акції спрямовані на збереження спрощеної системи оподаткування, яка довела свою ефективність, адже створила більше 2,5 млн робочих місць. Саме вона дозволила в кінці 90-х почати процес детінізації. Ті, хто пережили 90-ті, пам'ятають, що усюди все продавалося підряд, нелегальними підприємцями.

Саме спрощена система дозволила це все легалізувати. А ці закони, проти яких ми виступаємо, 128 і 129, колишні законопроекти 1053, 11073 вбивають спрощену систему саме обліку і звітності, тому що вони запроваджують додатковий облік у вигляді програмних реєстраторів, а зарегульована звітність породжує корупційну складову.

Кор.: Тобто, це акції за спрощення самої системи оподаткування?

Сергій Доротич: Так.

Кор.: Чи була якась реакція влади на ці акції?

Сергій Доротич: Реакція є, але недостатня. Вона зводиться лише до бесід щодо створення незрозумілих органів з незрозумілими повноваженнями дорадчо-консультативними в Кабінеті Міністрів без якихось повноважень. Відтак ключовою є дискусія, як все ж таки виправляти цю ганебну помилку, чи можливо навіть взагалі злочин, в частині прийняття законів на жаль взагалі не відбувається.

Кор.: Які є плани на подальші дії щодо захисту прав підприємців?

Сергій Доротич: Ми проводимо пікети, щоб зупиняти народних депутатів і вимагати від них підписатися під законопроектом Антона Полякова. Підкреслю, Антон Поляков, це єдиний депутат від "Слуги народу", який послідовно, з перших днів голосування висловлював свою позицію проти прийняття цих законопроктів (уже законів), і згенерував законопректи, якими скасовуються ці норми. І ми проводили з ним прес-конференцію в УНІАНі та закликали народних депутатів і політичні сили підтримати підписання і стати співавторами занокопроектів Антона Полякова.

Кор.: В чому ви підтримуєте теперішню владу і що вам зовсім не подобається в їхніх діях?

Сергій Доротич: Дії, які спрямовані на утиски спрощеної системи оподаткування ми категорично не підтримуємо і виступаємо проти цього. Поки ми не висуваємо політичних вимог, але якщо питання збереження мікропідприємництва, спрощеної системи обліку та звітності не буде вирішено, то, звичайно, кожен підприємець уже на власний розсуд буде приймати рішення щодо підтримки тих чи інших політичних сил і зміну політичного режиму.

Ми вже висвітлювали протести ФОПів в своїх ексклюзивних репортажах.