Суспільство
4 грудня 2019
В уряді пропонують узаконити дистанційну зайнятість та гнучкий робочий день
Кабінет міністрів України планує провести реформу сфери зайнятості в Україні.
news-image

Кабінет міністрів України планує провести реформу сфери зайнятості в Україні та ухвалити нове трудове законодавство, у якому враховуватимуться такі види зайнятості, як робота з дому та робота з гнучким графіком, пише «Є!» з посиланням на Громадське.

Про це повідомив міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофій Милованов під час брифінгу, присвяченому трудовій реформі, який відбувся 3 грудня.

Гнучкий режим робочого часу, дистанційна зайнятість, робота з дому — це кілька з тих ініціатив Уряду, які ми пропонуємо закріпити законом. Важливо, ще більше захистити фундаментальні права працівників, щоб вони могли відстоювати свої права», — повідомив Милованов під час брифінгу, передає прес-служба уряду.

За його словами, ці види працевлаштування в Україні вже давно існують та використовуються, однак досі вони не були закріплені на законодавчому рівні.

Працівник та роботодавець мають укладати трудовий договір лише у письмовій формі, а виплата заробітних плат повинна здійснюватися винятково у грошовій формі, а не товаром, як було в радянські часи. Такої спадщини у нас ще вдосталь, але, наприклад, адміністрування праці стає більш не актуальним в епоху розвитку цифрових технологій», — зазначають в уряді.

2 вересня президент Володимир Зеленський доручив ухвалити новий Трудовий кодекс до початку 2020 року.

Зазначимо, що чинний нині Трудовий кодекс ухвалений ще у 1971 році Верховною Радою Українського РСР. Роботодавці та інвестори часто критикують його положення за те, що вони надто застарілі та ускладнюють процес найму та звільнення працівників. Зокрема у чинному кодексі досі існує норма від 1918 року про шкідливі види праці, яку запровадив Володимир Ленін.

Раніше ми повідомляли, що зарплата жінок в Україні на 25% менше, ніж чоловіків.

Читайте також:Робота в Росії: популярна серед українців, але загрожує рабством