Світ
2 грудня 2019
2 грудня - цей день в історії
Читайте про найвидатніші події сьогоднішнього дня в історії.
news-image

Що цікавого в історії трапилося 2 грудня?

Команда «Є!» підготувала для вас визначні події цього дня.

1697 - Початок першої служби в новому кафедральному соборі святого (Лондон).

1804 — Проголошення Наполеона Бонапарта першим імператором Франції. Церемонія проголошення відбулася в соборі Нотр-Дам.

1805 — під Аустерліцом у Моравії Наполеон Бонапарт розгромив об'єднану російсько-австрійську армію.

1816 — у Лондоні луддіти (борці з верстатами) влаштували масові акти знищення машин і верстатів на підприємствах.

1823 — у посланні до Конгресу президент США Джеймс Монро проголосив «доктрину Монро» - принцип політичного невтручання європейських держав у справи Американського континенту.

1848 — 53-річний австрійський цісар Фердинанд I був змушений зректися престолу на користь свого 18-річного племінника Франца Йосифа I

1852 — президент Франції Луї Наполеон Бонапарт оголосив себе імператором Франції під іменем Наполеон III і заснував Другу імперію.

1863 — завершилося будівництво купола Капітолію у Вашингтоні (США).

1864 — у Петербурзі відбулася прем'єра першої української опери Семена Гулака-Артемовського "Запорожець за Дунаєм".

1864 — Судова реформа в Російській імперії. Основні засади нововведень: рівність усіх перед законом, незалежність і незмінність суддів, введення суду присяжних для кримінальних злочинів тощо.

1870 — місто Рим проголошено столицею Італії.

1901 — американець Кінг Жилетт запатентував свій винахід - безпечну бритву з двостороннім одноразовим лезом. Винахід отримав назву «Жилетка».

1949 — Генеральна Асамблея ООН ухвалила Конвенцію про боротьбу з торгівлею людьми і з експлуатацією проституції іншими особами. З того дня щороку відзначається Міжнародний день боротьби за скасування рабства.

1960 — на металургійному заводі ім. Леніна в Кривому Розі перестали експлуатувати доменну піч «Криворізька-Комсомольська». На той час ця піч була найбільшою в світі.

1961 — кубинський лідер Фідель Кастро вперше заявив, що за поглядами він марксист-ленініст і має намір вести Кубу до комунізму.

1971 — утворення Федерації Об’єднаних Арабських Еміратів (ОАЕ, об'єднує 7 різних князівств).

1982 — хірурги з університету Юти вперше імплантували постійне штучне серце пенсіонерові Барні Кларку, з яким той прожив 112 днів.

1998 — Арешт колишнього прем'єр-міністра України Павла Лазаренка за звинуваченням у відмиванні викрадених державних грошей.

2001 — Найбільша нафтова корпорація США Enron оголосила про своє банкрутство. Розслідування "справи Enron" потягло за собою серію корпоративних скандалів у США.

Читайте також:Різдвяний піст: що можна і чого не можна робити в цей період