Політика
28 листопада 2019
У Трампа хочуть скоротити фінансування НАТО: зекономлені кошти підуть Україні
Як розраховують у Білому домі, дефіцит покриють інші країни-члени НАТО.
news-image

У 2020 році адміністрація чинного президента США Дональда Трампа має намір «символічно» скоротити фінансування НАТО.Натомість зекономлені кошти мають піти Україні та Грузії, пише «Є!» з посиланням на 

Про це повідомляє CNN з посиланням на власні джерела.

За даними ресурсу, сьогодні США вносять 22% коштів від загального бюджету НАТО.   Щоправда, адміністрація американського президента Дональда Трампа нібито прагне скоротити внесок приблизно до 16%. Майже стільки у НАТО вкладає Німеччина – 14,8%.

Як розраховують у Білому домі, дефіцит покриють інші країни-члени НАТО.

Це значною мірою є символічним кроком, оскільки прямий бюджет НАТО – відносно невеликий. Він становить близько 2,5 мільярда доларів і є відділеним від національних оборонних бюджетів, які, як рекомендує НАТО, повинні становити не менше ніж 2% від ВВП. Цю умову виконують тільки вісім з 29 членів НАТО", – мовиться у матеріалі CNN.

Один із представників Пентагону зауважив, що зекономлені США гроші допоможуть профінансувати інші американські військові зусилля та заходи безпеки в Європі. Це стосується й програми підтримки країн-союзників, які входять в НАТО, а саме України та Грузії.

До слова, раніше у Пентагоні заявляли, що до кінця 2019 року Україна отримає решту суми допомоги Україна отримає всю обіцяну військову допомогу від США: рішення Пентагону , яку вони обіцяли надати.

Станом на 1 жовтня Пентагон надав Україні 214 мільйонів доларів із 250 мільйонів, закладених американським Конгресом у Оборонний бюджет США на 2019 рік. 

Як писали раніше, Купер розповіла, що президент Трамп через Офіс управління і бюджет розпорядився заморозити критично важливу для України військову допомогу на сотні мільйонів доларів – незважаючи на заперечення військових Міноборони, представників Держдепартаменту та інших установ.

Читайте також:Пентагон не розслідуватиме затримку військової допомоги Україні