Iнтерв’ю
28 листопада 2019
Якщо у президента буде підтримка від людей, то він спокійно зможе розпустити Верховну Раду - Андрій Павловський
Кореспондент «Є!» поспілкувався з Андрієм Павловським, журналістом-розслідувачем, автором проекту "Павловський-News" на тему рослідування у справах майдану, про діючу Верховну Раду та його журналістську діяльність.
news-image

Кореспондент «Є!» поспілкувався з Андрієм Павловським, журналістом-розслідувачем, автором проекту "Павловський-News" на тему рослідування у справах майдану, про діючу Верховну Раду та його журналістську діяльність.

Кор.: Цікаво дізнатися подробиці щодо розслідування у справах Майдану? Що вам вдалося дізнатися нового? Як просуваються справи?

Андрій Павловський: Напередодні з'явилася інформація від Генерального Прокурора Рябошапки про те, що частина матеріалів зникла. Потім з'явилася інформація від юриста Андрія Портнова, що начебто Сергій Горбатюк вкрав два томи справи. Після чого їх вдалося віднайти.

За результатами усіх цих історій було порушено кримінальну справу проти Горбатюка. Водночас лідер партії "Голос" Святослав Вакарчук так само заявляє про те, що потрібно проводити розслідування, і ми безпосередньо зустрілися з Сергієм Горбатюком, щоб зрозуміти на якому етапі усе це відбувається.

Ну і власне наступна інформація: на сьогоднішній день для трьохсот осіб вже передали справу до суду і суд розглядає ці справи. З них 297 осіб - це державні чиновники, правоохоронці, тітушки, тобто ті люди, які були проти Майдану. Із цих 300 - троє, які належать до активістів Майдану.

Так от власне зараз по всіх справах ситуація дуже і дуже повільно рухається. На моє уточненююче запитання, якщо ми говоримо про всебічне розслідування цієї справи, чи можна говорити, що будуть покарані всі, хто порушував закон, пан Горбатюк відповів, що зокрема справа по майданівцям була передана заступнику тоді ще Генерального Прокурора Луценка. Тоді ці справи просто зупинилися, і по них жодного слідства не проводилося. 

Якщо ця влада хоче проводити будь-які розслідування і це нести в люди, тоді треба просто чесно сказати, що або ми проводимо розслідування щодо всіх порушень закону, які були, незалежно від того, хто порушував цей закон, і проводимо незалежне розслідування, або просто вже нарешті заспокоїтися, пробачити всіх людей, які були задіяні в цих подіях. Можливо, хтось просто виконував накази, а зараз їм приписують, що вони порушували закон. Тоді слід усі ці суди зупинити і всіх амністувати. Тоді вже точно буде певний історичний факт, з якого ми зможемо робити якісь висновки.

Політики говорять, що необхідно проводити розслідування. А його неможливо провести до того часу, поки ще одна частина буде нести відповідальність за ці події. Ось така моя позиція зараз по цій історії.

Кор.: Як ви вважаєте, довго протримається нова Верховна Рада чи ні?

Андрій Павловський: Думаю, що Верховна Рада протримається точно рік. Мені здається, що президент зараз буде максимально робити все можливе, щоб усі обіцяні завдання виконувала Верховна Рада.

Зараз вже є інформація, що 11 людей можуть вийти зі "Слуги народу", тому все буде залежати не від того чи відправить їх президент, чи ні на повторні перевибори. Все залежить від самих настроїв всередині. Якщо усе розвалиться, і президент не буде бачити підтримку, але буде підтримка від людей, то він спокійно зможе розпустити Верховну Раду.  

З іншого боку, якщо всередині самої партії конфлікти призведуть до того, що чисельність самої партії, фракції буде зменшуватися, то президенту це буде не вигідно. Це був рекорд, з точки зору того, скільки могла набрати одна партія, і я сумніваюся, що наступного разу вони наберуть стільки ж голосів.

Кор.: Чого, на вашу думку, досягне Україна на переговорах у Нормандському форматі?

Андрій Павловський: Мені здається, як мінімум, буде новий план прописаний, деталізований на найближчі рік-два. І цей план буде обговорюватися суспільством. Як ми пам'ятаємо, після Мінських домовленостей, які відбувалися ще за Порошенка, то план цей не сприймався частиною суспільства, і навіть парламентом. І говорили, що його не можливо виконати.

Я хотів би, і дуже сподіваюся на те, що буде прописаний новий план і він буде обговорений з суспільством. Щоб він був таким чином прописаний, аби його реально було виконати. Оскільки проведена дуже велика робота і щодо повернення українських полонених: моряків, політичних в'язнів з Росії, повернуто наші кораблі. Ми бачимо, що змінюються і торгівельні стосунки, вони набувають прозорості, про це вже говорять.

Мені здається, у Мінську вони знайдуть якусь формулу, яка буде прийнятна, мені б цього дуже хотілося. Оскільки в іншому випадку ми будемо в замороженій ситуації знаходитися і надалі.

Кор.: Розкажіть про свій проект "Павловський-News", у чому він полягає, чим плануєте займатися далі?

Андрій Павловський: Ідея мого проекту "Павловський-News" в першу чергу це пошук цікавої інформації. Я безпосередньо все своє життя працюю в новинах , в розслідуваннях, і розумію, що завжди, коли ти знаходишся на зйомці, оператори і журналісти завжди знімають одне місце, одну локацію, те, що їм показують.

Але моє бажання - щоб з цих подій можна було бачити іншу ситуацію. Розумієте, якщо всі приїхали знімати суд, то ми знімаємо, те що відбувається у той час під судом, перед судом, в яких автівках приїхали учасники судових процесів, куди вони поїдуть після цього.

Ми намагаємося створювати український засіб масової інформації, в майбутньому я би хотів, щоб це було інформаційне ЗМІ. На даному етапі це в першу чергу якісь ексклюзивні коментарі на актуальні теми, відеоблоги, в яких є елементи розслідувань, а в деяких - аналітика.

Також стало відомо, що справи Майдану розподілять між правоохоронними відомствами.

Читайте також:Гончарук дозволив собі мільйонну поїздку на улюбленому літаку Януковича: куди прямував прем'єр