Економіка та бізнес
27 листопада 2019
Прибуток Нацбанку зменшився через зміцнення гривні
Прибуток зменшився на 12,3 мільярда гривень через зміцнення обмінного курсу гривні.
news-image

Національний банк України отримав 30 мільярдів гривень прибутку за перші 9 місяців 2019 року, пише «Є!» з посиланням на hromadske.

Прибуток зменшився на 12,3 мільярда гривень через зміцнення обмінного курсу гривні.

Про це йдеться у проміжній фінансовій звітності Нацбанку, повідомляє прес-служба установи.

Фінансовий результат включає нереалізовані витрати від переоцінки фінансових інструментів у іноземній валюті та монетарному золоті в сумі 42,4 млрд грн, що буде компенсований відповідним резервом переоцінки, який становить 80,4 млрд грн. У результаті станом на кінець вересня 2019 року прибуток до розподілу становить близько 30 млрд грн», — повідомляють у Нацбанку.

Там зазначають, що від початку 2019 року гривня зміцніла на 13% відносно іноземних валют. При цьому, значна частина активів НБУ є валютними коштами. Після проведення їхньої переоцінки (у перерахунку на гривні) виникли збитки, які зменшили прибуток НБУ.

Національний банк свій прибуток перераховує до бюджету України. Прибуток за 2019 рік НБУ має перерахувати у 2020 році. У бюджеті на наступний рік цей прибуток визначили у сумі 40,7 мільярда гривень.

Зазначимо, що на 27 листопада 2019 року Нацбанк встановив курс гривні на рівні 23,98 гривні за долар. Вперше з січня 2016 року курс долара в Україні опустився нижче 24 гривень.

Раніше у Рахунковій палаті підрахували, що через суттєве зміцнення гривні державний борг України зменшився на 100 мільярдів гривень. Також там повідомляли, що через завищені очікування щодо курсу гривні, які закладалися у законопроєкт про державний бюджет на 2019 рік, а також через падіння курсу валют бюджет недоотримав 46,2 мільярда гривень.

Також у Рахунковій палаті підрахували, що через зміцнення курсу гривні бюджет недоотримав 9 мільярдів гривень. Водночас зміцнення гривні дозволило зекономити 11,5 мільярда гривень на обслуговування державного боргу.

Нагадаємо, раніше протестувальники зібрались під Національним Банком України і вимагають відставки голови Нац Банку Якова Смолія.

Читайте також:У Києві протестувальники намагалися прорватися у будівлю Нацбанку