Шоу-біз та культура
24 листопада 2019
Найкращі фільми про автомобілі для перегляду на вихідних
Підбірка фільмів про автомобілі
news-image

Що подивитись на вихідні? Журналісти «Є!» зробили для вас збірку фільмів про автомобілі. Зберігайте собі десь, щоб не загубити та подивитись всі.

1. «Гран-Прі»

У кінострічці «Гран-Прі», 1966 роки (також відома під назвою «Великий Приз») химерним чином сплелися воєдино романтика, кінохроніка і неймовірні для того часу натурні зйомки — тоді, на щастя (чи на жаль), GoPro ще не винайшли.

В основі твору доля реальних персонажів, справжні імена яких знайомі більшості шанувальників Формули-1. Найвища якість картини підтверджується трьома статуетками 39-ої кінопремії «Оскар» (категорії «Кращий звук», «Кращі звукові ефекти» і «Кращий відеомонтаж») і любов автомобільних фанатів по всьому світу.

2. «Ле-Ман»

Кінокартина «Ле-Ман», що з’явилася в 1971 році, розповідає про іншу грань автоспорту – однойменний 24-годинний марафон.

І хоча є інші фільми, присвячені цій темі (згадати хоча б «Мішель Вальян: Жага швидкості»), «Ле-Ман» вигідно відрізняється від них: мало того, що головні ролі виконують легендарні Стів Маккуїн і спортпрототип Porsche — картинка і боротьба на трасі передані максимально реалістично, так як більша частина зйомок проходила під час реального леманівського вікенду на трасі Сарте в 1970 році. Аварії спорткарів, психологічна напруга — все це є в надлишку. Спойлер: Енцо Феррарі співпрацювати з творцями фільму відмовився. Що, втім, не зробило «Ле-Ман» гірше.

3. «Гонка»

Так вже виходить, що в автомобільних фільмах в основному екранізується епоха шістдесятих-сімдесятих років — золоті часи, коли, як казав Джекі Стюарт, «гонки були небезпечними, а секс — безпечним».

Одна з останніх подібних картин — видатний фільм «Гонка» Рона Ховарда, прем’єра якого відбулася в 2013 році. Незважаючи на те, що на догоду саспенсу і художній драматургії реальне протистояння Нікі Лауди і Джеймса Ханта було прикрашено, картина зібрала безліч позитивних відгуків по всьому світу. Деякі критики вважають, що це найкращий фільм у кар’єрі оскароносного режисера. Ми ж вважаємо, що фільм чудово передає настрій і дух тієї епохи, а головне — тримає в напрузі до самого кінця і просочений неймовірною увагою і любов’ю до машин і автоспорту. Важлива деталь — директору формульної команди Mercedes Нікі Лауда (одному з учасників всієї цієї історії) фільм теж сподобався.

4. «Такер: Людина і його мрія»

Цей чудовий фільм теж присвячений автомобілям (точніше, автомобілю), але не вписується в описану на початку парадигму — тут навіть зачатків автоспорту немає.

Зате є азарт, дві коротенькі і веселі погоні, а головне, як би могла сказати Ніна Орлович, — «високі стосунки». Машина тут не грає роль інструменту головного героя — навпаки, головний герой є інструментом для машини. Все це — про фільм «Такер: Людина і його мрія», який присвячений історії створення знаменитого Tucker 48 — найпрогресивнішого автомобіля США післявоєнної епохи.

Незважаючи на деяку невідповідність реальної історії, кінокартина 1988 роки від Lucasfilm була схвалена клубом власників Tucker Sedan, і дозволяє сповна зрозуміти, через що довелося пройти Престону Такеру. Фільм був номінований на «Оскар» в трьох категоріях і завоював «Золотий Глобус».

5. «Сенна»

Його не могло не бути в цьому списку — документальний фільм «Сенна» обов’язковий до перегляду тим, хто любить автомобілі, любить гонки, любить спостерігати за яскравими і талановитими особистостями.

Відмінне кіно про знаменитого гонщика показує різні аспекти життя «Чарівника», не тільки його суперництво з Аленом Простом, тому захоплює від початку і до самого кінця.

Стрічка була відзначена цілою низкою нагород і номінацій (приз глядацьких симпатій кінофестивалю «Санденс», премія «Супутник», премія BAFTA…), радує наявністю знаменитих спікерів і, нарешті, абсолютно безбожно грає на струнах душі, змушуючи переживати інцидент 1 травня 1994 роки ніби вперше. Напевно, саме таким і має бути по-справжньому велике кіно.

6. «Небезпечний пасажир»

 Джеймс (Джессі Ашер "День незалежності: Відродження") - актор-початківець, як і майже всі в Лос-Анджелесі. У вільний від прослуховувань час він водить прибери. Одного разу до нього в машину сідає дуже приваблива дівчина. Джессіка (Белла Торн "Жах Амитивилля: Пробудження") запрошує Джеймса на вечірку, але герой під приводом роботи відмовляється, про що тут же шкодує. Наступний пасажир Бруно (Уілл Брилл "Лікарня Никербокер") наполягає, що за дівчиною треба неодмінно заїхати: не можна упускати такий шанс! Весела ніч на трьох закінчується в той момент, коли Бруно витягує зброю. Тепер парочка виконує всі його доручення. Але останнє завдання змушує героїв замислитися про втечу.

7. «Природжений гонщик»

 «Природжений гонщик» - це історія хлопця, який більше всього на світі любив дорогу і швидкість. Але після аварії за участю поліцейської машини у нього з'явилися деякі проблеми. Служителі закону відправили Денні до його батька на перевиховання, однак вони не підозрювали, що Крюгер-старший розділяє пристрасть сина і підтримує його у всіх починаннях. Колись він і сам був автогонщиком, брав участь в NASCAR, а тепер вирішив підготувати сина до серйозних змагань.

8. «Овердрайв»

Брати Ендрю і Гаррет Фостер заробляють на крадіжці рідкісних автомобілів величезної вартості. Кураж везінь так зносить їм голови, що спочатку вони не розуміють, кого хотіли обвести навколо пальця. Вони крадуть машину, куплену на аукціоні для Джакомо Морьє, одного з найбільш страхітливих італійських мафіозі. Морьє за дві секунди знаходить горе-злочинців і готується відправити їх на вірну смерть, як Фостер вирішують вимолити у нього свої життя. Вони пропонують викрасти для Морьє кращу машину з колекції його головного конкурента, Макса Клемпа. Мафіозі дає їм термін - тиждень. Ендрю і Гаррет збирають команду. Шансів на невдачу у них немає.

9. «Ford проти Ferrari»

Середина 60-х років минулого століття, автомобільна імперія Генрі Форда II знаходиться на межі банкрутства. Щоб витягнути свою компанію з фінансової ями, Форд приймає рішення про створення спорт-кара, який зміг би на рівних змагатися з законодавцем мод на гоночних трасах - командою Феррарі. За справу беруться Керолл Шелбі і гонщик Кен Майлз. Очолювана ними команда інженерів, конструкторів, дизайнерів і механіків створює дивовижну машину - знамениту модель 40GT. Але через підступи помічника Форда - злопам'ятної Лео Біба - Кена не беруть в команду, яка бере участь в престижних гонках на витривалість "24 години Ле-Мана». Феррарі знову перемагає. Форд готовий звільнити Керролла. І тоді той приймає ризиковане рішення: боса треба прокатати на новій машині. До чого призведе цей вчинок Керролла Шелбі? Чи повернеться в команду Кен Майлз? 

10. «Christine»

Ніхто навколо не зрозумів раптової одержимості Арні Каннінгем: він день і ніч готовий був проводити в гаражі, поліруючи боки своєї красуні і в десятий раз любовно перебираючи двигун. Незабаром розкішну червону авто, яке новий власник назвав Христиною, було готове шарудіти гравієм доріг. Дивна зв'язок машини і господаря міцніла. Виявляється, під капотом ховалася пекельна міць, готова вирватися на свободу і покарати всіх, хто тільки подумати посмів погано про різко змужнів і покращала Арні. Якби Арні знав, що трапилося з тими, хто перш сидів за кермом цієї красуні, все могло статися зовсім інакше.

Читайте також: Критики у захваті: на Netflix вийшов детектив, де нічого не відбувається