Світ
22 листопада 2019
22 листопада - цей день в історії
Читайте про найвидатніші події сьогоднішнього дня в історії.
news-image

Що цікавого в історії трапилося 22 листопада?

Команда «Є!» підготувала для вас визначні події цього дня.

1675 — Оле Крістенсен Ремер представив в Паризьку академію звіт про визначення швидкості світла (коротко суть: швидкість розповсюдження електромагнітної взаємодії у вакуумі — фундаментальна фізична стала, прирівняна до c =299 792 458 м/с.)

1708 — РПЦ, з ініціативи Петра І, проголосила анафему гетьману Івану Мазепі. Доречі, ця анафема й досі вважається Московським партіархатом легітимною.

1975 — Коронація 37-річного Хуана Карлоса Бурбона, що став королем Іспанії після смерті диктатора-батька Франсиско Франко.

1990 — Відставка з поста прем'єр-міністра легендарної особистості Англії ХХ століття - 65-річної Маргарет Тэтчер («Залізна леді»).

2004 — По багатьох із версій, початок Помаранчевої революції. З оголошенням попередніх офіційних результатів голосування за кандидатів в президенти В. Януковича та В. Ющенка стало зрозуміло, що вони відрізняються від даних екзит-полів. Скориставшись цим, прихильники Ющенка та іноземні спостерігачі з Європи й США заявили, що вибори проведені із численними порушеннями.

2005 — указом переобраного президента України Віктора Ющенко 22 листопада проголошено Днем Свободи. Свято встановлено в Україні «…з метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, виховання у громадян почуття національної гідності, враховуючи історичне значення революційних подій осені 2004 року, які засвідчили волелюбність Українського народу, його прагнення до свободи і демократичних цінностей, та на підтримку ініціатив громадськості…».

Також раніше стало відомо, що Естонія звинуватила Росію в анексії своїх територій: у Кремлі вже відреагували.