Суспільство
19 листопада 2019
Більшість українців планують запалювати свічку у День пам'яті жертв Голодомору – соцопитування
82% громадян вважають, що Голодомор 1932-33 рр. був геноцидом Українського народу. Тих, хто не підтримує цю тезу, – 11%, вагаються – 7%
news-image

У порівнянні із минулим роком дещо зросла кількість тих, хто однозначно погоджується із цим твердженням, пише «Є!»  з посиланням на varta.ua

Динаміку ставлення до Голодомору 1932-33 рр. досліджувала Соціологічна група «Рейтинг».

У регіональному розрізі спостерігаються наступні відмінності: твердження про те, що Голодомор є геноцидом, поділяють 95% жителів Заходу, 87% – Центру, 72% – Півдня та 61% – Сходу. Мешканці сіл дещо більше схильні підтримувати цю тезу, аніж містяни. У віковому та освітньому розрізі не спостерігається відчутних різниць щодо ставлення до цього питання. Водночас у ідеологічному розрізі помітно менше схильні підтримувати це твердження ті, хто шкодує про розпад СРСР. Попри це, навіть у цій групі спостерігається відносна більшість тих, хто погоджується із визнанням Голодомору геноцидом Українського народу.

73% опитаних зазначили, що цього року планують запалювати свічку у День пам'яті жертв Голодомору в пам’ять про загиблих від голоду. 20% сказали, що не будуть цього робити. Порівняно із минулим роком кількість тих, хто має намір запалити свічку, дещо зросла.

Ініціатива запалити свічку пам'яті знаходить дещо більшу підтримку на Заході та у Центрі (87% та 74% відповідно). Водночас на Півдні (68%) та Сході (54%) теж значна частина опитаних зазначили, що візьмуть участь у цій акції.

Ініціатива запалити свічку пам'яті частіше знаходить відклик серед старших опитаних, аніж серед молодших.  Також дещо частіше зауважували про намір взяти участь у цій акції ті, хто не шкодує про розпад СРСР. Відповідно такий намір має абсолютна більшість з тих, хто визнає Голодомор 1932-33 рр. геноцидом. Попри це, навіть третина з тих, хто не підтримує цю тезу, також зазначили про свої плани запалити свічку пам'яті.  

Аудиторія: населення України від 18 років і старше. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Вибіркова сукупність: 3000 респондентів. Особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження: не більше 1,8%. Терміни проведення дослідження: 29 жовтня – 4 листопада 2019 р.

Нагадаємо, у минулому році на Харківщини відкрили музей пам’яті жертв Голодомору. Музей розташований поруч із Меморіалом жертвам Голодомору на території села Черкаська Лозова Дергачівського району. Експозиція музею розповідає про три хвилі голодоморів, що розгорнулися на українських землях: 1921-1923 рр., 1932-1933 рр., та 1946-1947 рр.

Читайте також:Коломойський запропонував відвернутися від МВФ у бік Росії