Резонанс
15 листопада 2019
В окупованому Криму назріла незворотна екокатастрофа
Вирішити проблему водного дефіциту в окупованому Криму за рахунок видобутку підземних вод неможливо.
news-image

В окупованому Криму назріла катастрофічна ситуація у зв'язку з браком прісної води, великі річки півострова пересохли. Запаси води в Чорноріченському водосховищі скоротилися до 30 мільйонів кубометрів, а це менше половини його об'єму, повідомляє "Крим.Реалії".

Детальніше читайте на УНІАН: https://www.unian.ua/ecology/10755954-v-okupovanomu-krimu-nazrila-nezvorotna-ekokatastrofa.html?_ga=2.105468672.283947292.1573813905-1284664351.1552382758
В окупованому Криму назріла катастрофічна ситуація у зв'язку з браком прісної води, великі річки півострова пересохли, пише «Є!» з посиланням на unian.
 Запаси води в Чорноріченському водосховищі скоротилися до 30 мільйонів кубометрів, а це менше половини його об'єму, повідомляє "Крим.Реалії".

Зазначається, що основний запас води в Криму припадає на водосховища природного стоку, загальним обсягом 188 мільйонів кубометрів води. Однак через посушливу осінь у них сьогодні приблизно 70-75 мільйонів кубометрів води.
 
Найбільш плачевна ситуація з Аянським водосховищем, яке частково живить Сімферополь – тут залишилося менше півмільйона кубометрів води.
У Криму майже повністю пересохли верхів'я річки Альми, що наповнює Партизанське водосховище, яке живить Сімферополь. Також без води залишилася Чорна річка, води якої вливаються в Чорноріченське водосховище, що забезпечує Севастополь. Висохли й невеликі річки Алушти, Судака і Феодосії. Залишки води в Балановському водосховищі трубопроводом направили в село Перевальне, де розташовані підрозділи російських військових.
 
Вирішити проблему водного дефіциту за рахунок видобутку підземних вод неможливо, оскільки підземні ресурси бідніють день від дня. Крім того, безконтрольне викачування води з підземних горизонтів, що призвело до порушення гідробалансу на півострові та сильної мінералізації прісної води. В результаті перевищення частки солей фіксують уже в центрі Криму.