Світ
14 листопада 2019
14 листопада - цей день в історії
Читайте про найвидатніші події сьогоднішнього дня в історії.
news-image

Що цікавого в історії трапилося 14 листопада?

Команда «Є!» підготувала для вас визначні події цього дня.

1918 — Створена Українська академія наук. На чолі академії почав свою роботу Володимир Вернадський – видатна особистість, академік наук та громадський діяч.

1918 — задля збереження своєї влади Павло Скоропадський проголосив федеративне об’єднання з небільшовицькою Росією. Саме це розпалило антигетьманське повстання, в результаті якого на чолі країни став новий уряд – Директорія УНР.

1918 — Президентом Чехословаччини (Чехословацька республіка) став Томаш Масарик, чеський учений-філософ, політичний і державний діяч.

1920 — Закінчився період правління Директорії - уряд УНР залишив Україну та переїхав до Польщі.

1925 — Перші націоналістичні течії за кордоном - створена Ліга українських націоналістів у Чехословаччині. Члени Ліги опісля зіграли немалу роль у встановленні націоналістичного руху на українських землях.

1939 — Приєднання земель Західної України до Української Радянської Соціалістичної республіки.

1940 — Переговори між представниками СPСР та Німеччини стосовно розподілу сфер впливу та вступу Радянського союзу до Троїстого союзу.

1944 — День відкриття державного музею українського мистецтва в столиці України.

1989 — Прийнята декларація щодо визнання незаконними та злочинними репресії проти переселених народів та про забезпечення їх прав і свобод.

1999 — В незалежній Україні вдруге обрано президентом Леоніда Кучму. Загалом Кучма перебував в президентському кріслі з 1994 до початку 2005 рр.

Також раніше стало відомо, що 5 грудня відбудеться прем'єра повнометражної історичної драми "Чорний ворон" за мотивами однойменного роману Василя Шкляра.

Читайте також:Резонансне соцопитування показало, що жителі окупованого Донбасу хочуть у Росію. Чи можна йому довіряти?