Політика
8 листопада 2019
Реформа "Укроборонпрому: які реалії і перспективи – пояснюють експерти
Бюджет сектору оборони порівняно з 2014 роком зріс в шість разів.
news-image

Президент України Володимир Зеленський напередодні відвідав харківські оборонні підприємства разом з генеральним директором "Укроборонпрому" Айварасом Абромавічусом, пише «Є!» з посиланням на nrcu.gov.ua.

 В рамках візиту гарант відвідав й "Завод імені Малишева", який за останні 10 років випустив один танк. Чи зможе Україна подолати занепад в оборонно-промисловому комплексі з такими показниками та що стоїть на заваді подоланню корупції в цьому секторі, в ефірі Українського радіо розповіли генеральний секретар Незалежного антикорупційного комітету з питань оборони Олена Трегуб та військовий експерт Олег Жданов.

На заводі Малишева вже дуже давно були проблеми із зарплатами, з затримками. Якщо ви пам’ятаєте, ще прем’єр-міністр Гройсман дорікав тодішньому керівнику "Укроборонпрому" Роману Романову, що не виплачуються зарплати і не тільки на Малишева. Зараз просто Зеленський це побачив і це пішло в публічний медійний простір. Але насправді занепад українського ОПК триває вже роками", – розповіла Олена Трегуб.

При цьому, за її словами, Україна зберігає все ще певні позиції щодо експорту зброї і це не лише завдяки державному ОПК, але й приватному. 

Ми виготовляємо багато запчастин і надаємо послуги щодо обслуговування ще радянської техніки, де вона працює в країнах Африки, Азії, Латинської Америки. Наш ринок – це країни, які розвиваються і не можуть перейти на якісь сучасні зразки. Але скільки це триватиме – це питання часу".

Щодо того, як Україна мала б розвиватися, то звичайно великий потенціал в українського ОПК ще тому, що в нас зріс в шість разів бюджет сектору оборони порівняно з 2014 роком.

Тоді він був всього-на-всього 40 мільярдів гривень, а в цьому році майже 260 мільярдів. Тобто гроші є, але вони неефективно використовуються і власне цю проблему має терміново вирішувати нова влада", – зазначила експертка.

Хоча, за словами Олени Трегуб, позитивні зміни сьогодні вже є: 

Зареєстрований законопроєкт про державні оборонні закупівлі, де буде власне розсекречення оборонних закупівель, більша конкурентність, відмова від розрахунково-калькуляційних механізмів, які не дають нашій оборонній промисловості нормально розвиватися. Також бачимо прогресивні призначення: цивільної людини, реформатора, який працював в Офісі реформ Міноборони. Це вселяє надію, що буде реформа цього сектору".
Повинні заходити нові люди, які дуже швидко розбиратися зі всім. Йдеться не тільки про Абромавічуса, але й склад комітету ВРУ з питань оборони, безпеки та нагляду за розвідкою. Там також нові люди, той же Завидневич, Безугла, які не були раніше в цих секторах, але в них є політична воля до реформ, а це дуже важливо. Бо розірвати порочне коло тяжко. Варто розуміти, що в цьому секторі торгівлі зброєю і заробітку грошей на цьому тісні зв’язки з російськими спецслужбами. Люди, які дуже добре розбираються в ОПК, вчились і працювати в Москві, тому це люди, яким не можна довіритись повністю, якщо це стосується нашої нацбезпеки", – наголосила Олена Трегуб.

На її думку, одна з причин, чому немає грошей – це система державного оборонного замовлення, яка полягає на тому, що коли українській державі продається військове обладнання, то українська держава контролює маржу буквально на кожному компоненті цієї зброї: 

Відповідно на державному оборонному замовленні, якщо чесно працювати, неможливо нормально заробити. Але люди, які були нещодавно заарештовані, заробили: Пашинський, Гладковський. Таким чином, як вони працювали, можна було заробити, але от ті, хто працюють на заводі Малишева, не можуть нормально заробити. Тому закон, який зараз депутати хочуть приймати, допоможе знайти баланс між інтересами Міноборони, яке хоче отримати техніку найдешевше, та інтересами нашого ОПК. Також важливо сказати, що частка державних підприємств в державному оборонному замовленні зменшується щороку: спочатку вона складала більшість, потім 50 %, зараз – 30%. Що це означає? Це означає, що йде вимивання технологій та нелегітимне потрапляння приватних фірм".

Військовий експерт Олег Жданов, в свою чергу, має скептичне бачення:

Навряд чи нам вдасться вивести "в білу" повністю Укроборонпром. Державна монополія – це шлях до корупції, тому цивілізовані країни вже давно від цього відмовились, в тому числі і на виробництво і розробку зброї. Тому поки існуватиме державна монополія, казати про ефективну боротьбу з корупцією я би не став. Хоча так, розсекречення державного оборонного замовлення на 90% дасть якийсь відсоток зменшення корупції".

Він зауважує, що держава має бути регулятором і контролером.

Також раніше стало відомо, що експосадовець "Укроборонпрому"намагався "заробити" $ 2,5 млн на продажу заводу "Маяк".

 

Читайте також:Експосадовець «Укроборонпрому» намагався «заробити» $ 2,5 млн на продажу заводу «Маяк» (відео)