Кабмін: половина ринку алкоголю в Україні — у «тіні», а держава недоотримує до 10 млрд грн
Близько 50% ринку алкогольних напоїв та 10% ринку тютюнових виробів перебувають у «тіні».
news-image

У Кабінеті міністрів України підрахували, що близько 50% ринку алкогольних напоїв та 10% ринку тютюнових виробів перебувають у «тіні». Через це держава щороку недоотримує 5-10 мільярдів гривень.

Про це повідомив міністр Кабінету міністрів України Дмитро Дубілет в інтерв'ю, пише «Є!» з посиланням на Громадське.

«Зараз ми запустили проєкт, в межах якого різними методами намагаємося знову зробити цей ринок «білим». Зараз до 50% алкоголю та 10% сигарет знаходяться у «тіні», — повідомив Дубілет.

Він також назвав кроки уряду щодо боротьби з нелегальним обігом алкоголю та тютюновиїх виробів: оновлення акцизної марки, щоб ускладнити можливості її підробки, активізація роботи силовиків з магазинами, які торгують нелегальним алкоголем та тютюновими виробами, реалізація концепції, яка дозволить відслідковувати шлях алкоголю та сигарет від виробництва до продажу в електронній формі.

«Всі адреси та імена відомі, просто потрібна політична воля», — заявив Дубілет.

Напередодні президент зареєстрував у парламенту законопроєкт про демонополізацію виробництва спирту. У разі його ухвалення, приватним компаніям дозволять виробляти спирт. Раніше в уряді підрахували, що через державну монополію на виробництво спирту Україна щороку втрачає близько 4,6 мільярда гривень через розвиток тіньового сектору. Цю держмонополію там запропонували скасувати.

Раніше повідомлялось, що Укрспирт з 1 липня припинив відвантажувати спирт українським виробникам алкогольної продукції через правову колізію.

Читайте також:Ніхто ПриватБанк колишнім власникам повертати не буде — Зеленський