Суспільство
30 жовтня 2019
Частина українців може втратити субсидії: хто в зоні ризику
Зміна відсотка платежу субсидії з 15 до 20 буде мати наслідки для одержувачів з найвищими доходами - оскільки їх розмір субсидії зменшиться.
news-image

У Міністерстві соціальної політики України запевняють, що не планують зменшувати субсидії, але зміна відсотка платежу субсидії з 15 до 20 в 2020 році буде мати наслідки для одержувачів з найвищими доходами.

Про це повідомляє «Є!» з посиланням на Апостроф.

За словами заступника міністра соціальної політики Віталія Музиченка, в бюджеті на 2020 рік на субсидії закладено 47 млрд 628,6 млн гривень. Однак після закінчення опалювального сезону, з 1 травня наступного року, буде застосовуватися новий базовий норматив комунальних витрат домогосподарства (відсоток від середньомісячного сумарного доходу) при встановленні розміру обов'язкового відсотка платежу для одержувачів субсидій.

Зміна відсотка платежу субсидії з 15 до 20 буде мати наслідки для одержувачів з найвищими доходами - оскільки їх розмір субсидії зменшиться. Це торкнеться 150 тис. домогосподарств, які отримують допомогу на оплату послуг ЖКГ. Це менше 4% від загальної кількості субсидіантів. Частина цих домогосподарств отримує підвищення відсотка платежу. Якщо таке домогосподарство платило при доході в 5000 гривень 20,5%, то воно буде платити 26%. Якщо ми говоримо про домогосподарство з доходом на рівні 1600 гривень, то в поточному режимі вони платять 6,5% , або 103 гривні, після змін стануть платити 8,5%, або 138 гривень", - пояснив Музиченко.

У той же час експерт Центру структурної політології "Вибір" Лілія Брудницька вважає, що головною метою нововведення є різке скорочення кількості одержувачів державної допомоги. Під скорочення, зокрема і після верифікації, можуть потрапити як раз ті, хто дійсно потребує допомоги, але отримує "білий" дохід і платить всі податки, а люди з прихованими доходами, навпаки, будуть отримувати субсидії.

В Україні з 1 жовтня Мінсоцполітики запустило систему монетизації пільг. Це означає, що якщо раніше ви отримували субсидію у вигляді знижки в комунальній платіжці, то тепер субсидія буде приходити або у вигляді живих грошей, або ж на рахунок в "Ощадбанку", з якого буде автоматично відправлятися комунальникам.

Читайте також:Субсидії не зменшуватимуть упродовж опалювального сезону, - Гончарук