Події
29 жовтня 2019
Ніхто ПриватБанк колишнім власникам повертати не буде — Зеленський
Збанкрутілі та виведені з ринку банки не повертатимуть на ринок.
news-image

Президент України Володимир Зеленський заявив, що збанкрутілі та виведені з ринку банки не повертатимуть на ринок, у тому числі не будуть повертати колишнім власникам ПриватБанк, пише «Є!» з посиланням на Громадське.

Про це Зеленський повідомив під час інвестиційного форуму у Маріуполі 29 жовтня.

«З ринку було виведено близько 100 банків, зокрема «Дельта банк», «Надра банк», банк «Фінанси та кредит». Націоналізовано ПриватБанк. У кожній з цих справ, я ще раз повторю, буду захищати лише інтереси держави Україна, інтереси кожного українця», — заявив Зеленський.

Він зазначив, що всі проблеми цих банків не можуть вирішуватися коштом податків, які сплачують прості українці. 

«Ходять чутки про те, що президент чи хтось з його оточення хоче повернути ПриватБанк колишнім власникам. Це неправда. Ми не збираємося повертати банки колишнім власникам», додав Зеленський.

Під час пресмарафону з журналістами 10 жовтня президент Володимир Зеленський виступив за проведення переговорів з колишнім власником ПриватБанку Ігорем Коломойським щодо майбутнього цього банку та вирішення судових суперечок.

17 жовтня Господарський суд Києва переніс ухвалення остаточного рішення у справі про повернення акцій ПриватБанку Коломойському. У суді вирішили дочекатися результатів апеляції, яку подала держава на рішення Окружного адміністративного суду, який визнав націоналізацію ПриватБанку незаконною.

Зазначимо, що наприкінці 2016 року ПриватБанку було націоналізовано рішенням українського уряду. Підставою для націоналізації стала фактична неплатоспроможність банку.

Водночас, оскільки ПриватБанк був (і залишається) найбільшим банком України, закрити його не могли, а вивели з ринку шляхом передачі в управління державі.

Одразу після націоналізації український уряд докапіталізував банк на 155 мільярдів гривень. Таким чином банк уникнув банкрутства. Наразі ці кошти ПриватБанк намагається стягнути зі своїх колишніх власників у міжнародних та українських судах.

Читайте також:Гривня після падіння різко злетіла: офіційний курс валют на 29 жовтня