Україна
29 жовтня 2019
Правозахисники допрацювали законопроект щодо виплат боргів по пенсіях жителям Донбасу
Розроблено механізм виплат боргів по пенсіях жителям непідконтрольного Донбасу
news-image

Про це розповіла експерт з адвокації БФ «Право на захист» Анастасія Одинцова, пише «Є!»  з посиланням на Dnews.dn.           

Пенсія - це не соціальна виплата, це майно, тому ми не можемо обмежити - тим давати, а тим - не давати. Це дискримінація за територіальною ознакою - якщо ви проживаєте на окупованій території, то ви пенсію не отримуєте, але це ж дискримінація, так не повинно бути. Пенсія - це законне право, гарантоване Конституцією», - акцентувала вона.

Правозахисниця повідомила , що, за станом на липень 2019 року борг Пенсійного фонду України (ПФУ) перед пенсіонерами, які проживають на непідконтрольною Україні території Донецької та Луганської областей, склав більше 62 млрд грн і продовжує зростати. У зв'язку з цим експерти допрацювали законопроект про виплату таких боргів.

В першу чергу, що ми міняємо, це термін виплати - термін виплати без обмежень. На даний момент в законі прописано, що, якщо пенсіонер зі своєї вини не отримував пенсію, він може отримати заборгованість тільки за 3 роки, а у нас вже 5 років, і завжди кажуть, що це з вини пенсіонера, але окупація сталася не з вини пенсіонера», - розповідає Одинцова.

За її словами, в новому законопроекті прописано, що пенсіонери, які проживають на непідконтрольних українській владі Донбасі, які не отримували свою пенсію, повинні отримати її в повному обсязі з моменту припинення виплат.

Розуміючи, що борг величезний, ми ввели реструктуризацію цього боргу - спочатку виплачується сума за 12 місяців, а потім кожен місяць буде виплачуватися сума пенсій не більше, ніж мінімальна пенсія. Тобто кожен місяць пенсіонер буде отримувати подвійну пенсію - основну і заборгованість, поки не отримає виплати боргів по своїй пенсії повністю», - продовжила правозахисниця.
Точно також це стосується і спадкоємців. У нас зараз теж спадкоємці не отримали в зв'язку зі смертю родича, який проживав на окупованій території і не міг виїхати, недоотриманий пенсію. Зараз це теж тільки за три роки, і тільки за судовим рішенням Пенсійний фонд виплачує їх повністю. А так - законом можна передбачити, що за весь час поки пенсіонер проживав на окупованих територіях і не отримував своє майно, його спадкоємці зможуть отримати цю пенсію», - додала представник БФ «Право на захист».

Читайте також:Групи поліцейських, які прибули до Золотого-4 Луганської області не мають завдання будь-кого виселяти звідти