Політика
18 жовтня 2019
Ексклюзив! Олексій Гончаренко відверто розповів про цілі та плани об'єднання «Кубань»
Нардеп очолив міжфракційне об'єднання.
news-image

Вчора стало відомо, що у Верховній Раді було створено міжфракційне об'єднання "Кубань", яке опікуватиметься поверненням в український культурний та соціальний простір територій, на яких проживають етнічні українці. Очолив його народний депутат від фракції «Європейська Солідарність» Олексій Гончаренко. Про мету та завдання нового об’єднання нардеп розповів  в ексклюзивному коментарі кореспонденту «Єдності».

Кор.: Яку мету ви переслідуєте і якими конкретно методами вона буде досягатися?

О.Г.: Мета наступна - це робота з територіями, які заселені етнічними українцями, а Кубань заселена етнічними українцями. В першу чергу, безумовно, культурна підтримка цих територій. Я сподіваюся, що Україна найближчим часом буде активно розвиватися, а значить, нам потрібно буде більше робочих рук. І дуже добре було б, якби до нас приїжджали наші етнічні українці, які народилися за кордоном. І на Кубані таких людей багато. Взагалі, як наприклад, є «Картка поляка», то Україні також про це варто подумати, тому що дуже багато етнічних українців народжується за кордоном.

У російських ЗМІ почали з'являтися новини про те, що це якась провокація для подальшої ескалації конфлікту. Що ви думаєте про це?

Для Росії все, що ми робимо - це погано і неправильно. А я вважаю, що правильно, Те, що у Росії «закипає» від цього - це їх горе. Вони, сподіваюся, пам'ятають і історію: в 1918 році, 100 років тому, Кубань хотіла приєднатися до України на федеративних засадах, була створена Кубанська Народна Республіка. Але потім більшовики її знищили. Тому вони, напевно, бояться.

Чи є в планах виїзд на територію Кубані і, безпосередньо, робота там з населенням? Або тільки дистанційно, на території України?

Цілком очевидно, що навіть якщо хтось з учасників об'єднання «Кубань» поки що не в санкційному списку, то незабаром в ці списки потрапить. Тому, прямого доступу, звичайно, у нас на цю територію немає. Але сьогодні глобалізований світ, і, я думаю, що ми зможемо, у всякому разі, постараємося працювати з українцями, які там живуть. Будемо пробувати.

Чи є якась підтримка від представників Європарламенту?

Ні, Європарламент тут ні до чого. Це міжфракційне об'єднання всередині українського парламенту.

Чи є якісь громадські організації, які можуть підтримати об'єднання?

Ні, це все тільки створено, тільки оголошено. Ми відкриті для співпраці з усіма.

Чи є в планах створення громадської організації, яка буде займатися такою діяльністю на території Російської Федерації?

Ми розуміємо, що в Росії, напевно, буде складно працювати в такій організації, яка буде безпосередньо в координації з Україною. Всім зрозуміло, що зараз представляє з себе Російська Федерація. Але все одно, може бути створення певних умов. Наприклад, молоді люди, які мають українське коріння могли б приїжджати, вивчати мову, культуру, долучатися до нашої спільної культури тощо.
Читайте також: У Раді створили міжфракційне об'єднання КУБАНЬ