Світ
17 жовтня 2019
«Не будьте дурнем»: Трамп написав лист Ердогану (документ)
Трамп написав листа президенту Туреччини у перший день воєнної операції Туреччини в Сирії.
news-image

Президент США Дональд Трамп написав листа президенту Республіки Туреччина Реджепу Ердогану у перший день воєнної операції Туреччини в Сирії. Лист оприлюднив телеканал CNN, пише «Є!» з посиланням на Еспресо.

Давайте розробимо хорошу справу! Ви не хочете нести відповідальність за смерті тисячі людей, і я не хочу відповідати за знищення турецької економіки. Яку я можу знищити. Я багато працював над розв'язанням деяких проблем. Не підводьте світ. Ви можете зробити велику справу. Генерал Маалум (командувач курдськими загонами Мазлум Абді, - Ред.) готовий домовитися з вами і піти на поступки, на які вони ніколи не пішли б у минулому. Я конфіденційно додаю копію його листа, щойно отриманого. Історія подякує вам. Зробіть це правильно і гуманно. А якщо ні, то в історії ви залишитеся дияволом. Не будьте крутим хлопцем. Не будьте дурнем! Я зателефоную пізніше, - написав Трамп.

Лист відправлений 9 жовтня: наступ турецьких військових на півночі Сирії розпочався 9 жовтня.

Наступ турецьких військових на півночі Сирії розпочався 9 жовтня. Згідно з офіційною позицією Анкари, мета операції полягає у витісненні курдських "Загонів народної самооборони" (YPG) від кордону з Туреччиною та створенні "коридору безпеки".

12 жовтня Пентагон звинуватив Анкару у свідомому обстрілі американських військових у Сирії. Туреччина відкидає це, зазначивши, що її метою були лише курдські формування.

12 жовтня турецькі війська у ході операції на північному сході Сирії захопили місто Рас-ель-Айн.

США запровадили санкції проти Туреччини через наступ на курдів у Сирії. Ердоган відкинув ідею перемир’я з курдами.

Читайте також:Трамп заявив, що публікація стенограми його розмови із Зеленським заскочила демократів зненацька