Події
16 жовтня 2019
Антимонопольний комітет оштрафував ТОВ «Корум Україна»
Компанію Ахметова оштрафували на 53 мільйонів гривень
news-image

Антимонопольний комітет оштрафував ТОВ «Корум Україна», яке входить до групи СКМ Ріната Ахметова, на 53 мільйони гривень. Підставою для стягнення санкцій стало порушення законодавства про захист економічної конкуренції. Разом з цією компанією на 3,3 млн гривень також оштрафували АТ «НВК «Гірничі машини». Про це повідомив в Facebook глава АМКУ Юрій Терентьєв, пише «Є!»  з посиланням на Практика власти.            

Він зазначив, що компанії порушили антимонопольне законодавство під час участі в трьох процедурах державних закупівель, проводило держпідприємство «Львіввугілля». 

Торги проходили через систему Prozorro. Замовник повинен отримати врубові машини для добування вугілля (2 процедури) і елеватори та конвеєри (1 торги) - в загальному майже 330 млн грн. Однак справжньої конкуренції на торгах не могло бути, оскільки «Корум України» і «Гірничі машини» узгодили свою поведінку, тобто, змовилися», - підкреслив глава АМКУ.

Терентьєв відзначає, що про змову компаній свідчать наступні факти:

- зв'язаність компаній відносинами контролю через спільних засновників;
- наявність загальних працівників і уповноважених осіб (наприклад, для отримання пошти, до слова, в одному відділенні)
- надання один одному фінансової допомоги;
- продаж / придбання товарів друг у друга;
- загальні засоби зв'язку;
- загальні IP-адреси;
- загальні властивості в файлах і схожість в оформленні документів.

Наведена сукупність доказів розцінена Антимонопольним комітетом України як порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді антиконкурентних узгоджених дій, що стосуються спотворення результатів торгів», - додав Юрій Терентьєв.

Читайте також:Росіянам планують обмежити доступ до горілки та сигарет