Події
10 жовтня 2019
Іловайська трагедія: прокуратура вилучить документи з Офісу президента
Головна військова прокуратура Генеральної прокуратури України вилучить документи в розслідуванні за фактом Іловайської трагедії, заявили у пресслужбі ГПУ
news-image

Про це пише «Є!»  з посиланням на hromadske.ua.

Прокурором отримано дозвіл слідчого судді на тимчасовий доступ і вилучення в Офісі Президента України документів, які стосуються обставин проведення антитерористичної операції в серпні 2014 року в районі Іловайська», — ідеться у повідомленні ГПУ.

Головна військова прокуратура здійснює досудове розслідування за фактом ведення Росією війни. У цьому провадженні досліджують обставини Іловайської трагедії, а також причини та наслідки, за яких відбулися ці події.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський оголосив 29 серпня Днем пам’яті захисників України. Він обрав саме цей день, бо 29 серпня 2014 року під Іловайськом загинуло найбільше бійців за весь час війни на Донбасі. Точних утрат досі ніхто назвати не може. Військова прокуратура нарахувала 366 загиблих солдатів ЗСУ, 429 поранених та 300 полонених. У той час як управління зв’язків з громадськістю ЗСУ називало інші цифри: загальні бойові втрати сил АТО під час боїв в районі Іловайська склали 437 осіб (192 загинули, 212 поранені, 25 зникли безвісти, 8 утримуються в заручниках).

Штурм Іловайська розпочався 6 серпня 2014 року. Це була перша спроба взяти місто, однак вона провалилася. Другий штурм Іловайська українськими військами відбувся 10 серпня. Українські добровольчі батальйони «Донбас», «Азов» і «Шахтарськ» спробували штурмувати місто, однак танк українських бійців підбили і зрештою штурм зупинився — Україна втратила 12 добровольців та БМП. Третій штурм Іловайська відбувся 18 серпня, тоді українські силовики, що в більшості складалися з добровольчих батальйонів, увійшли в Іловайськ. Вони взяли під свій контроль частину міста, однак 23—24 серпня, після заходу регулярних російських військ, батальйони МВС України «Дніпро-1», «Миротворець», «Світязь», «Херсон», «Івано-Франківськ», Нацгвардії «Донбас» і сили сектору «Б» потрапили в оточення.

26 серпня почались перемовини між керівником АТО Віктором Муженком та представниками Генштабу ЗС РФ Миколою Богдановським, а також на рівні керівництва сектору «Б» та підрозділів збройних сил РФ, про надання гарантії безпечних гуманітарних коридорів для виходу з оточення військовослужбовців ЗС України та інших військових формувань України. 

У ніч з 28 на 29 серпня Путін звернувся до «сил ополчення» із закликом відкрити гуманітарний коридор для українських військових, що опинилися в оточенні.

29 серпня о 8:15 військові організованими колонами почали рух з міста за попередньо домовленими з російською стороною маршрутами, втім колону розстріляли.

Головна військова прокуратура оприлюднила дані досудового розслідування причетності Росії до загибелі українських військових під Іловайськом в серпні 2014 року. У звітах йдеться про те, що керівництво армії РФ організувало «пряме вторгнення регулярних російських підрозділів на територію Донецької області».

Головна військова прокуратура продовжує збір доказів та встановлення всіх осіб, агресивних дій Росії щодо України. Ідеться про відповідальність українського командування.

Читайте також:Труба заявив, що ГПУ покривала Пашинського