Україна
8 жовтня 2019
«ФОПам» більше не потрібно буде мати дві книги обліку і дві податкові декларації
В Україні збираються полегшити перехід на «спрощенку»
news-image

Початківцям українським бізнесменам хочуть дозволити обирати спрощену систему оподаткування відразу ж під час реєстрації підприємницької діяльності, пише «Є!»  з посиланням на UBR.            

Такий стан прописано в законопроекті «Про внесення змін до статті 294 та 298 Податкового кодексу України (щодо спрощення започаткування підприємницької діяльності фізичними особами, які планують здійснювати таку діяльність як платники єдиного податку першої або другої групи).

Документ під купол Верховної Ради подала нардеп від партії «Слуга народу» Вікторія Кінзбурская.

В чому суть

Сьогодні податкове законодавство забороняє людині зареєструватися фізособою-підприємцем і відразу ж (з дня реєстрації підприємцем) почати працювати як платник єдиного податку першої або другої групи.

Протягом першого календарного місяця підприємець (незалежно від його планів і бажання) в будь-якому випадку обов'язково буде повинен буде знаходитися на загальній системі оподаткування.

Це змушує його розбиратися з нюансами складнішою загальної системи оподаткування, обліку та звітності. Хоча в майбутньому бізнесмен і не збирається користуватися «благами» загальних правил.

Навіть якщо в цей перехідний період людина взагалі не веде ніякої підприємницької діяльності, він повинен подати звітність навіть про нульові доходи та витрати за місяць, в якому сталася реєстрація підприємства, і зареєструвати книгу доходів і витрат (яка передбачена для підприємців, які перебувають на загальній системі) і т.д.

Тобто потрібні дві книги обліку (на загальній та спрощеній системі), дві податкові декларації (за період перебування на загальній системі протягом місяця, в якому відбулася реєстрація ФОП, і за період перебування вже на спрощеній системі).

Що зміниться

За словами юристів, запропонований законопроект повинен дати стимул підприємцям активніше реєструватися, оскільки вони отримають можливість відразу отримувати дохід, який оподатковується за нижчою ставкою.

Додатковим бонусом для таких підприємців буде можливість приступити до роботи без необхідності покупки і реєстрації книги обліку доходів і витрат. У той же час до появи такого законопроекту підприємці розуміли, що перший місяць однозначно буде «збитковим» і офіційно в перший місяць реєстрації не отримували доходу, проводячи його вже після переходи на «спрощенку», - розповів UBR.ua UBR.ua керуючий партнер ЮК «Альянс Правових Сил» Віталій Собкович.

Читайте також:В Україні хочуть ввести новий податок, який буде стягуватися при проведенні валютно-обмінних операцій