Світ
5 жовтня 2019
На місце Волкера можуть призначити екс-співробітника ЦРУ – ЗМІ
Крім української мови, Костів володіє російською, іспанською, італійською, польською
news-image

Спеціальним представником Державного департаменту США у справах України може стати колишній співробітник ЦРУ Майкл Костів. Про це повідомляє «Є!», з посиланням на УНІАН.

Зокрема, стверджується, що спочатку у Вашингтоні було прийняте рішення про призначення Костіва на посаду посла Сполучених Штатів в Україні, але після відставки Курта Волкера з посади спецпредставника Держдепартаменту США з питань України, кандидатуру Костіва розглядають як нового спецпредставника. Нині тривають консультації. При цьому сказано, що якщо для призначення на посаду спецпредставника необхідний тільки підпис американського держсекретаря, то процедура призначення посла потребує затвердження Сенатом. І тут для Костіва можуть виникнути певні складності.

Так, 72-річний Костів протягом 10 років працював у ЦРУ, з якого він на початку 1980-х пішов після скандалу. У статті про Костіва в англійській версії Вікіпедії йдеться про дивну історію: нібито наприкінці 1981 року його упіймали у супермаркеті на крадіжці пакета з беконом вартістю у 2,13 долара. Він повідомив про цей інцидент своєму начальству й був відправлений в адміністративну відпустку. У 1982 році, після того як Костів подав у відставку, обвинувачення були зняті. Втім, цей інцидент не перешкодив йому в 2004-2006 роках бути радником директора ЦРУ.

Також сказано, що після відставки із ЦРУ Костів близько 20 років пропрацював в одній з найбільших у світі нафтогазових корпорацій - Chevron, у якій в 2001-2003 роках обіймав посаду віце-президента з міжнародних урядових справ. З 2006 по 2011 роки Костів був директором республіканського штабу комітету Сенату зі збройних сил, який очолював сенатор-республіканець Джон Маккейн. За словами поінформованих джерел, саме Костів привернув увагу Маккейна до українського питання. З 2011 року й по теперішній час Костів обіймає посаду віце-президента Американської асоціації геологів-нафтовиків (AAPG). А із січня 2017 року також є радником директора Національної розвідки Дэна Коутса. Крім української мови, Костів володіє російською, іспанською, італійською, польською.

Читайте також: Волкер свідчитиме перед Конгресом США щодо ймовірного тиску Трампа на Зеленського