Події
2 жовтня 2019
Ватажки окупованого Донбасу про «формулу Штайнмаєра»: Контролю над кордоном Україна не отримає
Узгодження «формули Штайнмаєра» означає, що «народ Донбасу буде сам визначати свою долю».
news-image

Так звані ватажки самопроголошених «ДНР» і «ЛНР» Денис Пушилін та Леонід Пасічник заявили, що узгодження «формули Штайнмаєра» означає, що «народ Донбасу буде сам визначати свою долю».

Про це йдеться у їхній спільній заяві, яку опублікувало інформагентство бойовиків ДАН, пише «Є!» з посиланням на Громадське.

Пасічник та Пушилін заявили, що будуть продовжувати переговори в Мінську, «щоб врешті прийти до повного самоврядування і самовизначення», і закликали президента України Володимира Зеленського «не диктували Донбасу свої умови».

Коли він (Зеленський — ред.) говорить, що вибори на Донбасі пройдуть тільки після того, як Україна отримає контроль над кордоном, він не розуміє, що не йому вирішувати, коли у нас пройдуть вибори, а нам. Ніякого контролю над кордоном київська влада не отримає», — наголосили вони.

Напередодні Зеленський заявив, що українська влада обов'язково має отримати контроль над кордоном для проведення виборів на окупованому Донбасі.

Якщо ми хочемо, щоб вибори пройшли згідно із законодавством України, то ми розуміємо, що не може бути кулеметів, кордон повинен бути наш», — сказав президент.

Ватажки окупованого Донбасу кажуть, що «народ Донбасу», сам вирішуватиме, якою мовою говорити, якою буде економіка регіону та яким чином формуватиметься судова система.

Ми самі будемо вирішувати, як буде захищати наших громадян наша народна міліція і як ми будемо інтегруватися з Росією. Це наша справа, наша мета», — додали так звані ватажки.

Також вони прокоментували заяву Зеленського щодо нового закону про «особливий статус Донбасу». 

Нам багато чого не подобається в нинішній редакції цього закону, в який Порошенко навставляв неприйнятних застережень. І ці застереження і вставки потрібно із закону видалити. Але в ньому також містяться і найважливіші положення, які міняти ні в якому разі не можна», — заявили вони, додавши, що будь-які зміни до цього закону мають бути узгоджені з ними.

Крім того, Пушилін і Пасічник закликали Зеленського вести з ними прямий діалог, якщо він «хоче добитися мирного співіснування з ДНР і ЛНР».

Читайте також:Оприлюднено лист Кучми з узгодженим текстом «формули Штайнмайєра»