Події
26 вересня 2019
Ветерани та воїни АТО готові проводити акції протесту проти продажу землі іноземцям
Ветерани та аграрії вважають, що законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення не відповідає інтересам України та її народу.
news-image

Ветерани та воїни АТО готові проводити акції протесту проти продажу землі іноземцям Про це представники аграріїв та ветеранських організацій АТО і ООС заявили під час спільної прес-конференції в інформаційному агентстві   "Інтерфакс-Україна", передає «Є!»

Директор підприємства "Перлина Поділля" Сергій Іващук розповів, що опублікований Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення не відповідає інтересам України та її народу.

В тексті законопроекту відсутні будь-які обмеження на участь іноземців у складі засновників чи кінцевих власників компаній, що зможуть купувати землю в Україні.

Ми аграрії, представники ветеранських організацій, громадських організацій, волонтерських організацій об’єдналися в рамках захисту нашої рідної землі. Ми зібралися тому, що не можемо допустити сьогодні, що українську землю скуплять іноземці, а для наших майбутніх поколінь залишиться тільки вивіска від території", - розповів Сергій Іващук.

Причому, учасники пре-конференції особливо підкреслили небезпеку того, що саме представники країни-агресора, в першу чергу, скористаються можливістю. Вони через офшорні компанії та прикриваючись громадянством інших країн, будуть активно скуповувати українську землю.

В законопроект, який реєструється прямо закладається лазівка, для того щоб кінцевим власником українських компаній міг бути будь-хто. Таким чином сюди зайде іноземний капітал, в тому числі це буде капітал держави-агресора, адже немає жодних обмежень. Рука агресора на ринку землі – пряма загроза для нас", - підкреслив Віктор Шендибило – учасник АТО, юрист "Нацкорпусу".

Політв’язень та боєць батальйону "Айдар" Іван Макар висловив позицію, про повну заборону продажу землі юридичним особам. На його думку, мати право купувати землю повинні тільки фізичні особи – громадяни України. Причому тільки ті, хто обробляє цю землю.

Микола Греков – боєць батальйону "Айдар" та мер окупованого міста Олександрівськ запропонував взагалі не відкривати ринок землі до закінчення війни на сході та повернення Донбасу і Криму у склад України.

Ми, учасники АТО висловлюємо своє категоричне "Ні" ухваленню даного закону. Ми говоримо "Ні" продажу землі іноземцям. В 2014 році український народ зміг зупинити просування російський військ. То сьогодні ми зобов’язані не допустити, щоб земля, за яку хлопці пролили кров, сльози досталася агресору", - сказав він.

Лідер руху "Традиція та порядок" Богдан Ходаковський закликав всі патріотичні організації долучитись до дискусії стосовно відкриття ринку землі та альтернатив його відкриття. Також він застеріг владу про можливість протестів, якщо позиція патріотів не буде почута.

В 14-15 роках ми пішли захищати Україну. Ми пішли захищати нашу рідну землю. І аграрії допомагали нам, підтримували як могли. Тому зараз ми готові так само долучатися, готові допомагати аграріям, захищати українську землю. І якщо ці вимоги не будуть почуті владою, звичайно готові долучатися до будь-яких акцій протесту, доносити свою позицію, щоб вона була врахована і почута" - підкреслив юрист "Нацкорпусу" Віктор Шендибило.
Якщо ми не будемо почуті, ми готові виходити на акції протесту… Ми готові виходити до Кабінету Міністрів, до Офісу президента, до Верховної Ради. І я звертаюся до всіх депутатів Верховної Ради, на жаль попередні нас не чули: не допустити ухвалення даного закону, не допустити продажу землі іноземцям і зупинити дане питання до повернення територій під юрисдикцію України. До закінчення і повної перемоги у Російсько-українській війні", - деталізував вимоги Микола Греков.
Читайте також: Кабмін затвердив законопроєкт про ринок землі