Суспільство
26 вересня 2019
Що готує українцям новий Трудовий кодекс
Стало відомо, що увійде до нового Трудового кодексу, який Рада планує ухвалити найближчим часом.
news-image

Більше днів відпустки, страйки, легалізація фрілансерів, скасування гарантій для вагітних і спрощена процедура звільнення співробітників - це лише мала частина нововведень, які готує українцям влада в новому Трудовому кодексі. У провладній партії заявляють, що цей документ буде занадто ліберальним для роботодавців. Про це пише ubr.ua, передає «Є!»

Більше відпустки і стрес в законі

Однією з небагатьох хороших новин, що готує українцям, які працюють за наймом, новий Трудовий кодекс, - це збільшена кількість днів мінімального відпустки. Як розповіла голова комітету Верховної Ради з питань соціальної політики Галина Третьякова, конвенція Міжнародної охорони праці (МОП) вимагає, щоб мінімальна відпустка була 28 днів (зараз - 24).

«Але, відповідно до цієї ж конвенції, в багатьох країнах Європи до складу цих 28 днів входять п'ять-сім sick days («хворих» днів), коли людина може зателефонувати і сказати, що не виходить на роботу через хворобу, вигоряння, стрес і інше. Ми зараз ведемо дискусію про те, щоб і у нас в складі 28 днів відпустки було сім-десять sick days», - додала Третьякова.

Якщо ж людина перевищить цей термін, то розв'язувати питання будуть безпосередньо роботодавець і найманий працівник.

Ми намагаємося максимально прибрати роль держави там, де вона може впливати на відносини роботодавця і працівника, в тому числі корупційним шляхом», - сказала Третьякова.

За її словами, багато корупційних ризиків містять в собі і лікарняні листи, які купують, щоб пояснити свою відсутність.

Про сієсти

Крім того, як розповіла керівник експертно-аналітичного центру кадрового порталу HeadHunter Юлія Дрожжина, зараз ведеться дискусія про збільшення обіду до чотирьох годин для окремих професій.

Але це не означає, що працювати можна буде менше. Це означає - 8-годинний робочий день + 4 години. Така собі сієста по-українськи », - зазначила Дрожжина.

Зарплата вперед

Крім того, в новому Кодексі обіцяють встановити розмір «нормальної» матеріальної компенсації в разі звільнення працівника, а також норми щодо масового звільнення і подальшого працевлаштування співробітників на додаткові робочі місця. Якихось конкретних цифр законодавці поки не називають.

При цьому, як розповів експерт групи «Податкова реформа» Ілля Несходовський, обговорюється варіант, який передбачає, що роботодавець при звільненні повинен буде виплатити своєму колишньому співробітникові кілька зарплат наперед.

У разі, якщо роботодавець приймає рішення про звільнення працівника, він повинен виплатити зарплату за два місяці вперед. Що дозволить людині отримати компенсацію і страховку, щоб за два місяці знайти нову роботу. Це те, що зараз обговорюється», - сказав Несходовський.

Питання працездатності

Також буде визначена «чесна» компенсація працівникам при заподіянні шкоди життю і здоров'ю.

Ми переконані, що вона повинна включати лікування в приватних клініках, протезування, переобладнання житла в разі втрати функціональності, а також компенсацію недоотриманого прибутку та моральної шкоди», - каже Галина Третьякова.

Законодавці, за прикладом ЄС, планують розробити спеціальну класифікацію для людей з інвалідністю, щоб їм не могли неправомірно відмовляти в прийомі не роботу.

Можливо, протягом двох місяців будуть внесені зміни в восьмирівневу сітку працездатності. Не потрібно вважати людей з інвалідністю непрацездатними. Можна вирахувати, наскільки людина працездатна, чи потрібно їй додатково обладнати робоче місце, чи поліпшується її стан тощо», - зазначила Третьякова.

Страховка і паркування для співробітника

Також парламентарії розглядають можливість звільнення роботодавців від сплати ЄСВ в разі надання співробітникам додаткових благ.

В Європі це називається employee benefit, коли роботодавець разом із заробітною платою може запропонувати пакет додаткових благ працівнику: компенсація проїзду або переїзду, компенсації на оплату навчання, пенсійного забезпечення, медична страховка, паркувальне місце... При дотриманні цих соцстандартів роботодавець може бути звільнений від сплати ЄСВ, а у працівника ці суми не повинні включатися в податок на доходи фізосіб», - зазначила Третьякова.


Кому дадуть страйкувати

Окремим розділом хочуть затвердити процедуру проведення страйків.

Вона начебто і так виписана, але, як зазначають представники МОП, до неї є багато претензій. Працівники за фактом часто позбавлені такої можливості, а тому позбавлені самого вагомого інструменту впливу. При цьому страйки повинні бути спрямовані на роботодавця, а не на Кабмін і ВР. А держава повинна мати інструмент для примирення сторін», - сказала Третьякова.


Але є одне "але". У разі страйків підприємці отримають право не платити зарплату або звільнити буйних співробітників.

Для підприємця повинна бути прописана можливість Lock-out - тимчасова зупинка роботи або істотне скорочення обсягів з припиненням виплати зарплати. Також це може припускати масове звільнення працівників або закриття підприємств. Це те, що зазвичай давно мало бути», - додала Галина Третьякова.


Крім того, в комітеті вивчають можливість створення органів по прототипу світових судів, де працюють на виборних посадах і вирішують дуже обмежену кількість питань: трудове право, охорону здоров'я і пенсійне забезпечення. 

Але це вже буде частиною судової реформи», - уточнила Третьякова.

Вагітних звільнять і переглянуть пільги

А ось пільг і гарантій для працівників у новому Кодексі явно стане менше. Чи будуть вони скасовані повністю або залишаться частково, поки не розголошується.

Окремий блок буде присвячено різним пільгам, які стосуються жінок, людей з інвалідністю, воїнів АТО. Потрібно переглянути купу речей, які здаються пільговими, але насправді створюють дискримінаційні умови - я маю на увазі, в першу чергу, жіноча праця, яка дуже часто організована так, що брати на роботу жінку виходить дорожче, ніж чоловіка. А при наявності такої пільги роботодавець не хоче приймати на роботу жінку дітородного віку, тому що вона може піти в декретну відпустку», - каже Галина Третьякова.


За її словами, перегляду повинні підлягати такі пільгові категорії, як воїни АТО, яким роботодавець повинен зберігати заробітну плату, а також люди з інвалідністю.

З одного боку, здається, що ми їм робимо краще цими пільгами, але насправді виходить навпаки. Адже їх не хочуть брати на роботу. Ми повинні це змінити», - сказала Третьякова.

При цьому новий Кодекс скасує законодавчу пільгу про неможливість звільнення вагітних. Тепер звільняти або не звільняти вагітних буде вирішувати роботодавець.

Тобто буде чи ні захист на конкретному підприємстві, має декларуватися колективною або трудовою угодою», - каже Третьякова.


Звільнити стане простіше

Збільшиться і кількість причин, у зв'язку з якими співробітник може бути звільнений. Наприклад, пропонується ввести атестацію на відповідність співробітника займаній посаді.

Якщо співробітник таку атестацію не проходить, він може бути звільнений у зв'язку з невідповідністю. Зараз це зробити дуже складно. А тому роботодавці не завжди оформляють співробітників, щоб не нести зайву відповідальність», - говорить Юлія Дрожжина.


Зараз же, за її словами, якщо новий документ не буде регламентувати кількість таких перевірок, то неугодний співробітник може відправлятися на атестацію хоч щотижня, а питання можуть бути такими, що на них неможливо буде відповісти.

Це, за великим рахунком, дасть можливість звільнити будь-якого неугодного співробітника», - сказала Дрожжина.


При цьому хочуть збільшувати терміни, за які роботодавець повинен попередити співробітника про звільнення - з одного місяця до трьох.

Фріланс, антібуллінг, електронна трудова

Серед інших новинок - узаконене право працівників трудитися віддалено (зараз - на розсуд роботодавця) і легалізація роботи фрілансерів, які нині часто опиняються поза правовим полем. Тепер вони зможуть працювати за трудовими договорами і отримувати статус офіційно працевлаштованих.

Крім того, влада хоче ввести електронну трудову книжку і прописати окремі норми проти цькування на роботі. Таке явище називається мобінг.

Чи буде це розділ в Кодексі або окремий закон - поки сказати не можу. Також була пропозиція про внесення до Адміністративного кодексу відповідальності за сексизм. Але це теж питання поки дискусійне», - резюмувала Третьякова.


«Наїзду на права працівника немає»

Як зазначив Ілля Несходовський, чинний Трудовий кодекс писався ще при Радянському Союзі, коли не було приватної власності.

Як результат - прописані там норми такі, що звільнити людину фактично неможливо. Ми знаємо приклади, коли співробітники, зловживаючи окремими нормами, судяться по кілька разів з роботодавцями, щоб вибити компенсації. Знаємо приклади, коли винних чиновників неможливо звільнити тощо. І однією з причин того, що людей не оформляють офіційно і виплачують зарплату в конвертах, є перезавантаженість роботодавців вимогами і штрафами. Тому в частині спрощення звільнення трудове законодавство однозначно вимагає змін. У цьому немає ніякого наїзду на права працівників», - сказав Несходовський.

Але окремої уваги, за його словами, заслуговує діяльність профспілок.

Ви колись чули, щоб профспілки захищали в судах інтереси співробітників? Ні. Такого не було. І в цьому велика проблема. На сьогодні ці організації тільки збирають з зарплат співробітників по 1%, а потім витрачають ці гроші незрозуміло куди», - вважає Несходовський.
Читайте також: ЄБА пропонує 10 нововведень до трудового законодавства