Суспільство
25 вересня 2019
В Україні почали діяти штрафи до 34 тис. за перевантажені фури
Раніше за таке порушення виписували штрафи в сумі 510-680 грн.
news-image

В Україні набув чинності закон № 54-IX про збільшення штрафів за перевантажені фури, а також закон № 74-IX, відповідно до якого половину відповідних надходжень скерують до державного дорожнього фонду.

Вчора ці документи офіційно опублікували в парламентському виданні "Голос України", повідомляє «Є!» з посиланням на 112.

Закон збільшує штрафи за перевищення допустимої ваги вантажу транспорту. Сума санкції залежитиме від того, наскільки вага більше норми:

на 5-10% більше - штраф 8,5 тис. грн,

на 10-20% більше - штраф 17 тис. грн,

понад 20% - штраф 34 тис. грн.

Зауважимо, раніше за таке порушення виписували штрафи в сумі 510-680 грн.

Відповідальність за недотримання норм ваги вантажу нестиме власник автівки (людина або компанія) або зареєстрований належний користувач. Якщо йдеться про авто на єврономерах - то людина, яка ввезла транспорт до України. Відмова сплатити штраф чи оскарження відповідної постанови - причина заборонити в’їзд іноземцю до України.

Якщо водій пасажирського чи вантажного транспорту проігнорує прохання зупинитися представника Держслужби з безпеки на транспорті - йому загрожуватиме штраф 3400 грн або позбавлення права керувати на 3-6 місяців.

Перевантаження фури може бути зафіксовано автоматично. Тоді тому, кого вважають водієм, надішлють постанову про штраф поштою. Якщо водій хоче отримувати такі повідомлення на телефон чи електронну пошту - треба звернутися до МВС.

Відповідно до закону № 74-IX, половину грошей, які надійдуть в результаті оплати таких штрафів, перераховуватимуть державного дорожнього фонду - на ремонт і реконструкцію доріг.

Читайте також:Для «кнопкодавців» можуть встановити штрафи до 85 тис. гривень