Події
22 вересня 2019
В Єгипті другий день мітингують за відставку президента
Силовики застосували сльозогінний газ та зброю
news-image
Тисячі людей вийшли на протести у єгипетській столиці Каїрі, а також містах Александрія та Суец, вимагаючи відставки чинного президента Абделя Фаттаха ас-Сісі, пише «Є!»  з посиланням на hromadske.ua.

Сили безпеки Єгипту намагалися силою розігнати демонстрантів, затосувавши сльозогінний газ та вогнепальну зброю, повідомляє Al Jazeera. 

У портовому місті Суец між учасниками антиурядових протестів та правоохоронцями сталися сутички. Як зазначив агентству AFP один із протестувальників у неділю, 22 вересня, близько 200 людей другий день поспіль попрямували до центральної частини міста, де попередньо зібралися озброєні представники Сил безпеки та куди підігнали бронетранспортери. 

Вони застосовують проти нас сльозогінний газ, гумові та справжні бойові кулі та завдають поранень протестувальникам», — сказав він.

Інша мешканка Суецу розповіла, що сльозогінний газ, який використовували правоохоронці був настільки густим, що був відчутним і в її помешканні за кілька кілометрів від центру міста, де його розпиляли. 

У суботу, 21 вересня, сотні демонстрантів також зібралися на каїрській площі Тахрір, яка була епіцентром «арабської весни» у Єгипті. Антиурядові мітинги фіксували й у Гізі, місті-побратимі Каїра, та місті Махалла на півночі Єгипту. 

Протести проти президента Абделя Фаттаха ас-Сісі відбуваються й на іншому континенті: кілька десятків людей зібралися перед його резиденцією у Нью-Йорку. У США ас-Сісі прибув, щоб виступити на Генеральній Асамблеї ООН цього тижня. Протестувальники вимагають, аби ас-Сісі негайно залишив Америку, а президента США Дональда Трампа закликають припинити підтримувати режим єгипетського лідера. Поряд із антиурядовими мітингами у Нью-Йорку проходять і демонстрації прихильників президента Єгипту. 

Демонстранти виступають проти режиму аль-Сісі, за якого в Єгипті розгорнули репресії проти інакодумців та ув’язнення тисяч дисидентів. Також в країні діє заборони на протести, ухвалена законом після відсторонення у 2013-му році внаслідок «арабської весни» експрезидента Мохамеда Мурсі, тож подібні масові акції протесту трапляються вкрай рідко. Абдель Фаттах Ас-Сісі був одним із керівників відсторонення від влади Мурсі і у 2013-му посів президентське крісло.

Невдоволення чинною владою в Єгипті почало посилюватися після 2016-го року, коли уряд Сісі запровадив заходи жорсткої економії в межах кредитного пакета Міжнародного валютного фонду на суму 12 мільярдів доларів. За останні кілька років у Єгипті сильно зросли ціни на харчові продукти та бензин. Згідно з офіційними даними, оприлюдненими в липні 2019-го, майже кожен третій єгиптянин живе за межею бідності, витрачаючи менше 1,40 долара на день.

Читайте також:Гори кличуть: чому українці, поляки та угорці їдуть в Карпати