Суспільство
18 вересня 2019
Запрацювали правила відключення споживачів від гарячої води та опалення
Можливість відмовитись від централізованого опалення та гарячого водопостачання передбачена Законом про ж/к послуги.
news-image

Можливість відмовитись від централізованого опалення (далі - ЦО) та гарячого водопостачання (далі - ГВП) передбачена Законом про ж/к послуги, який введено в дію 1 травня, пише «Є!» з посиланням на buh.ligazakon.net.

У багатоквартирних будинках, у яких не менш як половина квартир та нежитлових приміщень відокремлена (відключена) від цих мереж, власники квартир та приміщень, приєднаних до таких мереж, мають право відключити свою квартиру та влаштувати систему індивідуального теплопостачання (опалення та/або гарячого водопостачання).

Примусове відключення Закон забороняє.

На реалізацію законодавчих норм було затверджено Порядок відключення споживачів від систем централізованого опалення та постачання гарячої води від 26.07.2019 р. № 169.

Вказаний Порядок набрав чинності 17 вересня 2019 року.

Для відключення від ЦО та ГВП до органу місцевого самоврядування слід подати заяву про відключення (від'єднання) житлового будинку від ЦО та/або ГВП (у довільній формі) із зазначенням причини відключення.

Для багатоквартирного будинку до заяви додають протокол зборів співвласників багатоквартирного будинку (витяг з протоколу) про ухвалене співвласниками рішення щодо влаштування у будинку систем індивідуального або автономного теплопостачання (ЦО, ГВП) та зазначаються особи, уповноважені представляти інтереси співвласників у вирішенні питань щодо відключення будинку.

Рішення про відключення приймає орган місцевого самоврядування за письмовим зверненням власників (співвласників) такого будинку на підставі рішення Комісії.

Комісія приймає рішення щодо відключення будинку від ЦО та/або ГВП та надає пропозиції щодо типу системи індивідуального або автономного теплопостачання (ЦО, ГВП), яку можливо встановити у будинку після відключення (від'єднання).

Читайте також:Скільки коштуватимуть пологи, лікування інфарктів та інсультів у реформі вторинної меддопомоги