Політика
18 вересня 2019
Чим відомий новий глава Конституційного суду Тупицький
Головою Конституційного суду України вчора став 56-річний Олександр Тупицький.
news-image

Головою Конституційного суду України вчора став 56-річний Олександр Тупицький. Його заступником - Сергій Головатий, пише «Є!» з посиланням на портал Страна.

Це стало наслідком "тихої революції" в КСУ. Судді вчора раптово зібралися і почали міняти склад свого правління. Хоча до закінчення повноважень голови Наталії Шапталь залишалося ще більше тижня.

Питання про призначення нового керівника з'явився на порядку буквально вчорашнім ранком. І пов'язане з майбутнім сьогодні розглядом в Окружному адміністративному суді Києва питання про відновлення колишнього керівника суду - Станіслава Шевчука, якого судді позбавили посади в травні 2019 року.

Якщо до часу закінчення повноважень Шаптали суд відновив би на посаді глави Шевчука, то він би автоматично прийшов би на порожнє місце. З цією метою зараз і призначили нового главу - щоб колишньому голові КСУ було б складніше повернутися до виконання обов'язків (якщо його відновить суд).

Журналісти розбиралася, що відомо про Олександра Тупицького, який свого часу допомагав Банковій знімати Шевчука.

Відсторонення Шевчука

Олександр Тупицький називався в числі організаторів відсторонення Шевчука з посади в змові з Петром Порошенко. Це сталося відразу після президентських виборів і перемоги Зеленського.

Посада голови суду тоді стала ключовою - в світлі прийдешніх дострокових парламентських виборів. Цей суд міг їх скасувати або затвердити. Порошенко на той момент було невигідно проводити вибори раніше - це б продовжило ситуацію безвладдя Зеленського, який до середини осені не міг би спиратися на Раду, а відповідно - і управляти країною.

Шевчук, нагадаємо, тоді заявив про тиск з боку екс-президента. І в підсумку був знятий з посади.

Саме суддя Тупицький зібрав голоси і реалізував для адміністрації Порошенко скасування статті КК про незаконне збагачення. Він був рушійною силою і комунікатором, через який Банкова організувала прийняття цього рішення. Слід також нагадати, що головними вигодонабувачами цього рішення КС були депутати БПП, НФ, чиновники адміністрації Президента і уряду. тобто всі ті, хто був або став владою після 2015-го року, коли в КК з'явилася ця редакція статті про збагачення ", - писав у травні 2019 року відомий юрист Андрій Портнов.

Біографія Тупицького

56-річний Олександр Тупицький став знаменитим у 2000 році. Він тоді виявився фігурантом касетного скандалу з "плівками Мельниченка".

Майор держохорони Микола Мельниченко таємно записував в службовому кабінеті на Банковій розмови президента Леоніда Кучми.

Все почалося з того, що день президентських виборів 31 жовтня 1999 року донецького адвоката Сергія Салова затримали правоохоронці. Вони знайшли в його сумці п'ять фальшивих примірників газети "Голос України", в якій стверджувалося, що Леонід Кучма помер, а країною править його двійник.

Адвоката Салова звинуватили в наклепі. Сам він стверджував, що дістав ці газети зі своєї поштової скриньки.

Олександр Тупицький, який працював суддею Куйбишевського райсуду Донецька, відправив справу адвоката на дорозслідування. Це нібито не сподобалося Леоніду Кучмі.

На оприлюднених "плівках Мельниченка" є такий епізод, в якому голос, схожий на голос президента Кучми, нібито вимагав від тодішнього губернатора Донецької області Віктора Януковича здійснити розправу з суддею, який вів справу адвоката Салова:

Кучма: Це з грудня місяця. Крутив, крутив ваш суд якийсь, і повернули справу назад і сказали: це треба розглядати не як поширення, а як образу президента. Вони ж покидьки, твої судді. Я повинен їхати до них і давати свідчення. Ти візьми того суддю, б ..., за яйця підвісь, нехай повисить одну ніч.
Янукович: Зрозумів. Ми розберемося.
Кучма: Судді взагалі, б ...
Янукович: Ну, вони подонки. Голова суду у мене там ненадійний. Його треба міняти.
Кучма: Ну ти ж розумієш ... міняти, поки система така, що ... Ну я думаю, тепер ви розберетеся, щоб він на все життя запам'ятав.

Через якийсь час після цієї розмови суддя Тупицький визнав Салова винним в особливо тяжкому злочині і засудив його до 5 років позбавлення волі з відстрочкою вироку на 2 роки. Адвокат провів під вартою 8 місяців. Потім вирок був скасований через рішення Європейського суду з прав людини.

А кар'єра Тупицького після цього пішла в гору: у 2002 році він став головою того ж райсуду. Потім з 2010 його перевели в апеляційний господарський суд в Донецьку. Потім він став головою аналогічних судів спочатку у Львові, потім у Дніпропетровську.

У травні 2013 року президент Віктор Янукович призначив Олександра Тупицького суддею КСУ. Зараз він обіймає посаду заступника голови суду.

У минулому році суддя КСУ Тупицький жив на одну зарплату - крім 246 тисяч гривень на місяць суддівських виплат він не показав ніяких інших доходів. Але людина він далеко не бідна. Він задекларував житловий будинок площею 221,5 кв. м. в Кореїзі, на околиці Ялти. Придбав він будинок в 2012 році, коли був головою Дніпропетровського апеляційного господарського суду.

Суддя з 2014 року орендує будинок площею 60 квадратів в Кончі-Заспі. У Донецьку за ним числиться гараж. А на дружину записані півквартири і ділянка 10 соток в Донецьку, а також кросовер BMW X6 2012 року випуску.

Як виявилося, це ще не все. З 2017 року Тупицький почав декларувати, що користується частиною величезної 216-метрової квартири в Києві, яка записана на Тупицьку Галину Василівну. За відомостями журналістів, вона є матір'ю судді.

Як виявилося, ця квартира знаходиться в елітному житловому комплексі "Новопечерські Липки" на вулиці Драгомирова, 9. За відомостями одного з порталів про нерухомість, квартири навіть меншою площею продаються в цьому тут за цінами від 1 мільйона доларів США.

Куплена ця квартира була у вересні 2013 року, коли Олександр Тупицький вже був призначений суддею Конституційного суду. І коштувала вона тоді ще дорожче.

За відомостями з реєстру нерухомості, на Галину Тупицьку в тому ж комплексі "Новопечерські Липки" записані ще два гаража.

Ще суддя КСУ Тупицький задекларував, що його дружина володіє часткою 67% в якомусь партнерстві з обмеженою відповідальністю "VEGA FINANCIAL" з США.

Що являє собою це партнерство, і чим воно займається в США, на жаль, встановити не вдалося. Єдина згадка - в мережі "Linkedin" є профіль компанії з такою назвою. Там зазначено, що вона розташована в місті Лас-Вегас, штат Невада, і надає фінансові послуги.

Читайте також:Суд відправив до СІЗО власника готелю «Токіо стар»