Події
11 вересня 2019
В Україну повертають картину, яку викрали нацисти в Другу світову
Картина була втрачена з Дніпропетровського художнього музею.
news-image

Україна повертає зі США картину, яка була викрадена нацистами у часи Другої світової війни, передає «Є!» із посиланням на ВВС.

За повідомленням українських дипломатів, мова йде про полотно художника Михайла Паніна "Таємний виїзд Івана Грозного перед опричниною", яка у часи Другої світової війни була втрачена з Дніпропетровського художнього музею та згодом опинилась в США.

Повернути картину вдалося завдяки спільним зусиллям дипломатів, Служби зовнішньої розвідки України у співпраці з ФБР, Держдепом та прокуратурою округу Колумбія.

картина
Наразі, це перший результативний випадок співпраці на офіційному державному рівні України та США у поверненні пам'яток культурної спадщини, незаконно вивезених за кордон", - повідомляє посольство.
Окреме значення у процесі повернення витвору мистецтва мало доброзичливе ставлення американської родини Девіда та Габріели Трейсі, в яких картина перебувала останні тридцять років, до передачі картини народу України".

Картина "Таємний виїзд Івана Грозного перед опричниною" зображує сцену XVI століття: російський цар Іван IV, відомий як Іван Грозний, виїжджає із кремлівських воріт.