Політика
10 вересня 2019
Парламент підтримав за основу законопроект про імпічмент президента
Законопроект передбачає, що спеціальна тимчасова слідча комісія ВРУ утворюється протягом 30 днів з дня ініціювання імпічменту.
news-image

Верховна Рада підтримала за основу законопроект № 1012 про особливу процедуру усунення президента України з постаімпічмент). За проголосували 337 народних депутатів, пише «Є!» з посиланням на 112.

В цей проект про імпічмент перенесли регламентні норми про процедуру імпічменту, прибравши з них посилання на закон про тимчасові слідчі і спеціальні комісії ВРУ (визнаний неконституційним через процедурні порушення при вступі в дію).

Законопроект передбачає, що спеціальна тимчасова слідча комісія ВРУ утворюється протягом 30 днів з дня ініціювання імпічменту. Вона повинна за шість місяців підготувати за результатами розслідування висновки щодо ознак держзради чи інших порушень президента і подати їх до парламенту.

Кандидатуру спецпрокурора до складу спецкомісії вносять ініціатори імпічменту; кандидатури спецслідчих - депутатські фракції і групи. Відсутність е-декларації за минулий рік - завада на шляху призначення спецпрокурором або спецслідчим. Якщо спецпрокурор зніме свою кандидатуру, нові має бути внесепно протягом трьох днів.

Якщо нардепи засумніваються щодо реального чи потенційного конфлікту інтересів, вони можуть заявити про відвід кандидатів до складу спецкомісії, але тільки до розгляду Радою питання формування спецкомісії.

Спецкомісія на своєму засіданні обирає голову, заступника і секретаря (всі не можуть бути з однієї фракції чи групи). Кворум спецкомісії – більш ніж половина затвердженого Радою складу. Рішення спецкомісії вважають ухваленим, якщо за нього проголосувало більш ніж половина її складу.

Обов’язки спеціальної тимчасової слідчої комісії: за результатами розслідування підготувати висновки про ймовірні порушення президента; збирати інформацію, свідчення, пояснення, документи і матеріали, досліджувати їх; вести протоколи і стенограми засідань; вести облік вхідних і вихідних документів.

Держоргани, органи місцевого самоврядування, підприємства та установи, посадовці та службовці зобов’язані виконувати законні вимоги спецкомісії. Порушення тягне кримінальну відповідальність: оновлена ст. 351 ККУ передбачає штрафи в розмірі 8,5-34 тис. грн або обмеження волі до 5 років, або позбавлення права займатися певною діяльністю до 3 років.

Повністю вилучається норма про можливість представників Конституційного суду в ролі спостерігачів відстежувати роботу спеціальної слідчої комісії, щоб КСУ потім міг ухвалити рішення щодо конституційності процедур.

Парламенту мають намір надати право ухвалити рішення щодо подальшого розслідування. У такому разі Рада сама визначає новий термін.

Із регламентних норм повністю вилучається положення про додаткове розслідування, якщо з’ясувалося, що президент перешкоджав роботі спецкомісії.

Якщо Рада не ухвалить рішення щодо імпічменту, голова пленарного засідання має вибачитися перед президентом від імені парламенту, але тепер у письмовому вигляді.

Зауважимо, із регламентних норм при перенесенні до президентського законопроекту вилучаються посилання на конкретні статті Конституції і Регламенту ВРУ.

Як відомо, в Конституції і Регламенті вже врегульовані такі етапи процедури імпічменту:

    - 226 нардепів підписуються під поданням про усунення президента з його посади;

    - Рада 226 голосами ініціює початок процедури імпічменту;

    - ВРУ утворює комісію для розслідування звинувачень ( для ухвалення постанови потрібно 226 голосів);

    - висновки і пропозиції передають голові ВРУ для ухвалення рішення щодо відкритого чи закритого засідання;

    - під час таємного голосування принаймні 300 голосів нардепів потрібні для звинувачення президента;

    - 226 голосів необхідно для звернення Верховної Ради до Конституційного і Верховного суду з цього приводу;

    - у разі позитивних висновків КСУ і ВСУ протягом двох днів у Верховній Раді проводиться таємне голосування щодо усунення президента з посади; для цього необхідна підтримка ¾ конституційного складу ВРУ, тобто 338 голосів;

    - Лічильна комісія доповідає про результати таємного голосування на відкритому засідання ВРУ;

    - постанова ВРУ про усунення президента з посади в порядку імпічменту набирає чинності з моменту оголошення голови пленарного засідання про її ухвалення;

    - Відповідно до Конституції, з цього моменту повноваження голови держави виконує спікер ВРУ (там є обмеження).

Читайте також:Відповідальний нардеп прийшов на засідання Ради із забитими ребрами після ДТП