Резонанс
5 вересня 2019
Звільнення Цемаха є ознакою змови та держзради - нардеп
Цемаха українські спецслужби привезли з окупованої території в результаті спецоперації.
news-image

Представники політичної партії "Європейська Солідарність" закликають правоохоронні органи розслідувати факти тиску з боку Офісу президента на апеляційній суд з метою звільнити під особисте зобов’язання свідка у справі МН17 Володимира Цемаха. Про це повідомила народна депутатка Ірина Фріз, передає «Є!»

Суд відпустив фігуранта справи щодо збиття МН-17 Цемаха, якого наші спецслужби привезли з окупованої території в результаті спецоперації. Варто нагадати, що на видачі Цемаха Росії наполягали в Кремлі. Отже, рішення суду свідчить про те, що Офіс президента впливає на рішення судової гілки влади, що суперечить не лише Конституції, а й всім принципам розподілу влади. Ми звертаємося до СБУ, ГПУ та ДБР з вимогою порушити кримінальні справи за ознаками злочинів з кваліфікацією згідно з статтею 111, 386, 396, 375, а також 376 із встановлення осіб, що були причетними до впливу на судову інстанцію щодо порушення питання про звільнення Цемаха", – написала Фріз у Facebook.

Парламентарка наголосила, що відпустивши свідка, у справі, пов’язаної з підтвердженням на міжнародному рівні дій країни-агресора, суд надав допомогу країні-агресору у захисті позиції їх невтручання у події на Донбасі.

Звільнення Цемаха без завершення процесуальних дій з боку міжнародних слідчих є ознакою змови та державної зради згідно п.2 ст.111 УК України та багатьох інших статей Кримінального Кодексу України. Державна зрада в формі надання допомоги іноземній державі (РФ) не викликає сумнівів, адже Кремль отримав можливість не лише позбутися нищівного доказу у справі", - підкреслила депутат.

Ігнорування українською владою і представниками правоохоронних органів звернень європейських партнерів щодо необхідності збереження важливого свідка можуть ускладнити відносини між Україною та ЄС, додала Фріз.

Нагадаємо, Київський апеляційний суд звільнив з-під варти Володимира Цемаха під особисте зобов'язання.

58-річний Цемах, уродженець Сніжного Донецької області, на прізвисько "Борисович" - колишній начальник служби ППО "ДНР". Він брав активну участь в бойових діях на Донбасі влітку-восени 2014 року, очолював підрозділ зенітної установки (ЗУ-23), сформованого в місті Сніжне.

27 червня в ході спецоперації українських правоохоронців, Цемаха затримали в місті Сніжне у власній квартирі.

28 червня, у День конституції України, Володимир Цемах був доставлений до Києва, а 29 червня Шевченківський районний суд Києва ухвалив рішення про його арешт на два місяці без права внесення застави.

Літак МН17 авіакомпанії Malaysia Airlines виконував рейс із нідерландського Амстердама в малайзійський Куала-Лумпур. Був збитий над зоною російської гібридної агресії на сході України. Тоді загинули 298 людей – усі, хто був на борту.

Засновник британського розслідувального видання "Bellingcat" Еліот Гіґґінс висловив думку, що Україна погодилася видати Росії ключового свідка у справі збиття літака рейсу МН17 в обмін на звільнення українських полонених.

Також в ЗМІ поширюються чутки, що саме в обмін на Володимира Цемаха Росія погодилася обміняти українського режисера та політв'язня Кремля Олега Сенцова.

Політолог-міжнародник Ілія Куса в коментарі журналістам пояснив, що особлива проблема такого обміну полягає не лише в тому, що Володимир Цемах є громадянином України за всіма документами, тому не може бути виданий Росії. А і в тому, що його хочуть допитати в Нідерландах у справі про збиття боїнгу МН17. У разі його видачі це стане неможливим, адже Росія "прибирає" усіх можливих свідків, пише "Прямий".

Читайте також: Суд звільнив з-під варти Цемаха, якого вважають важливим свідком у розслідуванні справи MH17