Укрзалізницю планують розділити на три частини та частково приватизувати
Новий уряд планує розділити Укрзалізницю на три компанії та продати її частину приватним інвесторам.
news-image
Новий уряд планує розділити Укрзалізницю на три компанії та продати її частину приватним інвесторам.

Про це повідомив прем’єр-міністр України Олексій Гончарук під час спілкування з журналістами 30 серпня, пише «Є!» з посиланням на Громадське.

Особисто моя позиція: чим менше держави в економіці, тим краще. Звичайно, залишаться підприємства, які є стратегічними — та ж Укрзалізниця. Там є частина, яка не може бути приватизована — залізничне полотно», — повідомив Гончарук.

За його словами, УЗ потрібно розділити на три частини і лише одну з них залишити у державній власності.

Є модель, коли підприємство ділиться на операторів трьох різних частин. Це окрема і дуже складна історія. То, що може бути і є природною монополією, де не може бути конкурентного ринку, можна залишити державі. І то, я б заводив туди приватний капітал», — повідомив Гончарук.

Напередодні голова Укрзалізниці Євген Кравцов пропонував продати частину акцій Укрзалізниці приватним компаніям для залучення інвестицій.

Раніше виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера, позаштатний радник президента Володимира Зеленського Олег Устенко в ефірі «Радіо НВ» зазначив, що Укрзалізницю потрібно розділити і продати, залишивши в руках держави «стратегічні речі і не дуже цікаві для бізнесу».

Монстри, які існують, повинні бути вбиті та розчленовані. Я маю на увазі НАК Нафтогаз, Укрзалізницю», — зазначив він.

У відповідь міністр інфраструктури України Володимир Омелян цю ідею розкритикував, зазначивши, що вона «може знищити логістику в Україні».

Голова Укрзалізниці Євген Кравцов повідомляв, що частину Укрзалізниці можуть продати іноземним інвесторам.

Читайте також:Місія МВФ приїде в Україну у вересні, - прем'єр