Події
22 серпня 2019
У московському СІЗО підтвердили, що до них перевели 5 українських політв’язнів
У СІЗО «Лефортово» у Москві перевели Станіслава Клиха, Миколу Карпюка, Олександра Кольченка, Володимира Балуха та Романа Сущенка.
news-image
У СІЗО «Лефортово» у Москві офіційно підтвердили, що до них перевели п’ятьох українських політв’язнів — Станіслава Клиха, Миколу Карпюка, Олександра Кольченка, Володимира Балуха та Романа Сущенка.
 
Про це повідомив член громадської спостережної комісії Євген Єнікеєв, пише «Є!» з посиланням на Громадське.

За словами правозахисника, про переведення йому сказав начальник відділу режиму та охорони СІЗО Олександр Ханов. Водночас якихось документів він не продемонстрував.

Також Ханов заявив, що політв’язня Павла Гриба до «Лефортово» не переводили.

«Про Гриба вони чомусь сказали, що його немає. Вони у базі не перевіряли, це просто працівник (Ханов — ред.), який нас супроводжував, сказав, що його (Гриба — ред.) не пам’ятає і що його, швидше за все, немає», — розповів Єнікеєв.

Також у СІЗО сказали правозахисникам, що українські політв’язні відмовляються з будь-ким спілкуватися.

Нагадаємо, російське агентство «Інтерфакс» з посиланням на власні джерела вранці 21 серпня повідомило, що п'ятьох українських політв'язнів перевезли в Москву і готуються видати Україні. Також російське «видання КоммерсантЪ» 21 серпня повідомило, що українських моряків готують до обміну. Своєю чергою Україна може передати РФ головреда «РИА Новости Украина» Кирила Вишинського. 

Раніше у «Лефортово» прийняли передачі для політв’язнів Сущенка, Сизоновича і Панова.

Також у СІЗО прийняли передачу для українських політв’язнів Володимира Балуха, Станіслава Клиха, Олександра Кольченка, Павла Гриба та Миколи Карпюка. Усіх їх досі утримували в різних колоніях Росії.

Нагадаємо, 20 серпня стало відомо, що український політв’язень Микола Карпюк «вибув» з російської в’язниці «Володимирський централ». Адвокат вважає, що Карпюк міг «вибути» з тієї ж причини, що і політв’язень Володимир Балух, якого 16 серпня вивезли з колонії міста Торжок Тверської області. 

Читайте також:Політв'язень Терновський відбув незаконне покарання у РФ, він вже в Україні