В Україні хочуть ще суворіше контролювати бізнес-рахунки ФОПів
Наразі проект постанови знаходиться на стадії громадського обговорення.
news-image

Національний банк України (НБУ) має намір внести зміни до Інструкції про відкриття та закриття рахунків клієнтів банків, передає «Є!» із посиланням на Рsm7.

Нововведення торкнуться фізосіб-підприємців, яким можуть заборонити використовувати гроші з підприємницького рахунку на особисті потреби. Відповідна норма міститься в проекті постанови НБУ, в якій говориться:

Забороняється використовувати поточні рахунки фізосіб-підприємців, які займаються незалежною професійною діяльністю для здійснення операцій, пов'язаних з особистими потребами».

Поки невідомо, як регулятор буде контролювати використання коштів. Однак нова норма може торкнутися навіть зняття готівки в банкоматі або банку через касу.

Також незрозуміло, як ця вимога буде функціонувати, враховуючи право вільно розпоряджатися своїм прибутком після сплати податків, що передбачено у ст. 44 Господарського кодексу України.

Варто відзначити, що підприємцям досі не рекомендували здійснювати особисті покупки з карт-ключів. Це аргументувалось наступним:

1. Якщо ФОП розплачується своєю карткою в магазині, власник якого також оформлений як ФОП, то він виступає податковим агентом і повинен подати звітність в податкову за формою 1ДФ. У разі неподання такої форми підприємцю загрожує штраф при перевірці.

2. Якщо підприємець купить зі своєї карти-ключа товар, а потім вирішить оформити повернення, також можуть виникнути проблеми. Засоби, які магазин поверне на карту підприємця, можуть бути розглянуті податковою як прибуток.

3. При перевірці податкова буде дивитися всі рухи по рахунках ФОП, адже вони відкриті саме під ведення бізнесу. І якщо інвойси про надані послуги підприємці зберігають, то чеки на розрахунки в магазинах - ні.

Це три найпоширеніших аргументи не використовувати карту-ключ для персональних потреб, а виводити грошові кошти на карту фізособи. Хоч, формально, це поки що не заборонено.

На даний момент проект постанови знаходиться на стадії громадського обговорення. Всі пропозиції та зауваження до нього приймаються до 12 вересня поточного року за адресою, вказаною на сайті НБУ. 

Читайте також: «Готуйте бізнес-плани, країна змінюється», - у Зеленського анонсували іпотеку під 12-13%