Події
15 серпня 2019
Рішення у справі Нафтогазу проти Газпрому на 14 млрд очікується до кінця 2021 року
Новий позов до Стокгольмського арбітражу це своєрідний план «Б» на випадок того, що Росія не захоче продовжувати контракт на транзит газу через Україну.
news-image
Нафтогаз очікує остаточне рішення Стокгольмського арбітражу за позовом проти Газпрому, у якому українська компанія хоче стягнути 11-14 мільярдів доларів, до кінця 2021 року.
 
Про це повідомив виконавчий директор Нафтогазу Юрій Вітренко в інтерв’ю «Економічній правді», пише «Є!» з посиланням на Громадське.
 
«Зустрічний позов ми ще не подали, але вже означили ці наші вимоги, коли подавали заявку на новий арбітражний процес. Слухання призначені на весну 2021 року. Остаточне рішення може бути ухвалене до кінця 2021 року», повідомив Вітренко.

Він зазначив, що новий позов Нафтогазу проти Газпрому щодо такої суми компенсації ґрунтується на тому, що у разі зупинки транзиту російського газу до Європи через газотранспортну систему України, українську ГТС потрібно буде амортизувати за пришвидшеною моделлю, що вимагатиме суттєвих змін до тарифу на транзит російського газу. Сумарна вартість цих змін за 2018-2019 роки складає до 14 мільярдів доларів.

Також Вітренко зазначив, що новий позов до Стокгольмського арбітражу це своєрідний план «Б» на випадок того, що Росія не захоче продовжувати контракт на транзит газу через Україну.

Зазначимо, що у своєму позові Нафтогаз прагне переглянути умови контракту на транзит російського газу через Україну починаючи з березня 2018 року. Так, чинні домовленості між Нафтогазом та Газпромом дають право українській компанії вимагати перегляду умов контракту з російською компанією, якщо на газовому ринку відбулись суттєві зміни.

Такими змінами у Нафтогазі називають будівництво російського газопроводу «Північний потік-2», який Газпром планує постачати газ до Європи в обхід України, що дозволить повністю відмовитися від послуг української ГТС. Як наслідок, ГТС України втратить свою цінність, що означає, що її потрібно амортизувати за пришвидшеною моделлю (передбачати у тарифі на транзит відшкодування всієї вартості ГТС).

Загальна вартість втрат, які Нафтогаз хоче відшкодувати у суді за втрату Україною транзиту оцінювали в 11,6 мільярда доларів.

До цієї справи арбітраж приєднав оскарження Газпромом попереднє рішення Стокгольмського арбітражу виплату Нафтогазу 4,7 мільярда доларів за транзит газу у попередні періоди.

Зазначимо, що наразі Нафтогаз подає позови до судів різких країн, зокрема Швеції, Нідерландів, Швейцарії, Люксембургу та США, у яких прагне стягнути заборгованість Газпрому за рішенням Стокгольмського арбітражу. Зокрема, Нафтогаз прагне конфіскувати активи Газпрому у європейських країнах і США та їхнім коштом погасити близько 2,8 мільярда доларів, які наразі Газпром винен за рішенням арбітражного суду у Стокгольмі.

Нафтогаз судиться з Газпромом від 2014 року щодо двох великих питань: ціни на російський природний газ і транзит.

22 грудня 2017-го Нафтогаз заявив, що виграв арбітраж проти російського Газпрому у справі про постачання газу. Також Нафтогаз домігся зменшення майбутніх обов'язкових річних обсягів у понад 10 разів відповідно до його фактичних потреб в імпорті газу.

28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги Нафтогазу до Газпрому за позовом на транзит газу на суму 4,673 мільярда доларів США. Таким чином, за результатами двох арбітражів між компаніями на поставку і транзит газу Газпром повинен доплатити НАК Нафтогаз 2,56 мільярда доларів. Через пеню сума боргу Газпрому перевищила 2,8 мільярда доларів.

Російський газовий монополіст подав апеляцію в суд округа Свеа, Швеція наприкінці березня 2018 року. Пізніше в Газпромі повідомляли, що не виплачуватимуть компенсацію Нафтогазу доти, доки не отримають рішення цього апеляційного суду.

Читайте також:Кабмін зобов'язав «Нафтогаз» продавати газ на ТЕС Ахметова за зниженою ціною