Після запуску нового ринку вартість електрики для промисловості в Україні стала на 20% вища, ніж у Європі
Ріст цін на електроенергію викликали три складові: збільшення ціни на електрику як продукту, зростанням «зеленої» енергетики та компенсацією «зеленого» тарифу.
news-image

Після запуску нового ринку електроенергії 1 липня 2019 року вартість електрики для промислових споживачів в Україні стала на 20% вищою за аналогічну вартість електрики у Європі.

Про це повідомив голова Укренерго Всеволод Ковальчук під час прес-конференції у Києві, передає «Є!» з посиланням на Громадське.

Так, за його словами, після запуску нового ринку електроенергії ціни на енергію для промислових компаній зросли на 20-25%, водночас для населення вони не змінилися через запровадження урядом механізму спеціальних обов’язків продавати електрику населенню за колишнім тарифом.

«Ріст цін на електроенергію викликали три складові: збільшення ціни на електрику як продукту, зростанням «зеленої» енергетики та компенсацією «зеленого» тарифу», повідомив Ковальчук.

За розрахунками Укренерго, ціна електрики для населення без витрат на їх передачу та розподілення наразі складає 200 гривень за мегават-годину, в той час як для промисловості ця ціна складає 1700 гривень за мегават-годину, тобто у 8,5 раза вища.

Раніше про зростання вартості електроенергії після запуску нового ринку повідомляла компанія «Інтерпайп» Віктора Пінчука. Там заявили, що вартість електрики для них зросла на 22%. Про зростання цін на електрику повідомили й в державному Укренерго. Там зафіксували зростання ціни на 30%. У компанії «АрселорМіттал Кривий Ріг» повідомили, що ціна електроенергії для них після запуску ринку зросла на 20%.

Нагадаємо, що 1 липня в Україні почав діяти новий ринок електроенергії.

Раніше із запуском нового ринку пов'язували ймовірне зростання цін на електроенергію для промисловості та ймовірні відключення від електро- та водопостачання цілих населених пунктів.

Читайте також:НБУ зобов’яже банки розкрити всі дані про приховані комісії та тарифи