Події
14 серпня 2019
Зачистка каналів, блокування сайтів і всесильна Нацрада: що готують у Зеленського для українських ЗМІ
В Україні хочуть створити наглядове відомство, яке охопить всі сфери, в яких працюють ЗМІ: від ТБ і до інтернет-сайтів.
news-image

Перше засідання нового парламенту може початися з переділу комітетів - їх стане менше, проте у тих, які залишаться, додасться роботи, пише Страна, передає «Є!»

Щоправда, не у всіх. Вчора був опублікований документ - проект постанови Ради, який стосувався комітету зі свободи слова. Його функції пропонується радикально скоротити. У нього тепер не буде впливу на системне законодавство по ЗМІ та визначення правил гри.

Все це забере собі новостворюваний комітет з гуманітарної політики, який очолить гендиректор 1 + 1 Олександр Ткаченко. Увійде в нього і політтехнолог Микита Потураєв. Обидва - з депутатського списку "Слуги народу".

Саме тут буде відбуватися вироблення всіх ключових рішень щодо регулювання інформаційного поля країни. А виконувати їх буде дзеркальне міністерство з гуманітарної політики - воно, за задумом "Слуг", вбере в себе, крім інших, і Мінстець.

Тобто йде максимальна концентрація важелів з управління громадською думкою в руках партії Зеленського. І її "Коломойського" крила.

А судячи по свіжому інтерв'ю Потураєва - готується серйозна зачистка інформаційного простору. Причому не "порохоботськими" методами - цькуванням і погрозами (як недавно озвучив Сергій Висоцький) - а жорсткою централізацією законів по ЗМІ та наглядових органів за медіа.

Що за формою може бути і виглядає пристойніше, але по суті - не менш небезпечне для свободи слова.

Отже, розбираємо найважливіші тези одного з ідеологів "Слуги народу".

Нацраді віддадуть всі медіа

Один з основних тез Потураєва - це створення в Україні наглядового відомства, яке охопить всі сфери, в яких працюють ЗМІ: від ТБ і до інтернет-сайтів.

Ми бачимо Нацраду регулятором не тільки телебачення, а всіх медіа. Але ми повинні чітко визначити, що таке медіа, щоб ми не перетворитися в "Роскомнадзор", який прагне ліцензувати блогерів", - заявив майбутній нардеп.


За його словами, у цього регулятора-монстра вже є робоча назва і він повинен "всіх контролювати". Причому працювати він буде на базі нинішньої Нацради з телерадіомовлення - досить одіозної в останні роки структури.

Нехай цей регулятор називається Національна рада з питань медіа. Він буде займатися всіма медіа. Я вважаю, ми разом із Ткаченком вважаємо, що просто всім. Це повинен бути єдиний регулятор для всього медіаринку. Для чого мати багато регуляторів? Нехай буде один. Новий, з якісної точки зору зроблений на базі того, що вже є. Звичайно, контролювати, а як інакше? Нацрада ж зараз контролює ТРК ", - зазначив Потураєв.


Він каже, що новий орган буде формуватися не за квотним принципом, а на конкурсній основі.

Я вважаю, що квотний принцип, якщо ми створюємо будь-який регулятор, повинен піти у минуле. Повинний бути конкурсний принцип призначення, а не політичний. Через конкурсну комісію із залученням міжнародних представників. З прозорими конкурсним умовам, з чітко визначеними критеріями. На мій погляд, 9 осіб вистачить, можливо, більше - 15 ".

Реєстрація та блокування інтернет-ЗМІ

У регулятора-монстра, за задумом Потураєва, буде набагато більше можливостей, ніж у його попередника.

Так, наприклад, він повинен буде займатися реєстрацією інтернет-ЗМІ.

Інтернет-медіа вимагають регулювання", - заявив політтехнолог "Слуги народу".


Він додав, що реєстрація буде безкоштовною. І мабуть, обов'язковою - принаймні Потураєв не сказав зворотного.

Це далеко не перша спроба "притиснути до нігтя" український інтернет - реєстрацію сайтів вже вводили, але кожен раз під тиском ЗМІ ця ініціатива спускалася на гальмах. Однак в "Слузі народу", мабуть, вирішили знову увійти в цю річку.

Але особливо скандальна теза Потураєва - нова Нацрада має отримати право блокування сайтів.

З приводу блокування веб-сайтів: я вважаю, це все повинно перейти до регулятора. Якщо регулятор визнає контент незаконним, спрямованим на підрив конституційного ладу і становить загрозу територіальній цілісності, то, звичайно, вони повинні блокуватися", - заявив радник Зе-команди.


Що характерно, він не зробив застереження, що блокування повинне проходити через суд. Якщо так все і задумано, то вже ця ініціатива сама по собі ставить хрест на свободі слова в інтернеті (одній з небагатьох сфер медіа, що до сих пір владі було важко "притиснути").

В принципі, це є калькою зі спроби БПП і "Народного фронту" проштовхнути одіозний закон про позасудові блокування інтернет-ресурсів.

Він передбачав, що будь-який слідчий в рамках кримінальної справи має право обмежити доступ до будь-якого сайту через українських провайдерів.

Медіаспільнота тоді обурилася - адже це могло породити повне беззаконня щодо неугодних владі ЗМІ, а також легалізувати рейдерське захоплення комерційних веб-сервісів. І проект поклали під сукно.

Тепер в "Слузі народу" хочуть реанімувати цю ідею.

"Жорсткіше реагувати". Що готують телеканалам

Новий орган по регулюванню ЗМІ повинен буде "жорсткіше реагувати" на ініціативи окремих телеканалів просувати ідеї миру з Росією.

Щоправда, попри велике бажання, Потураєв визнає ряд труднощів в цьому напрямку. Головне з яких - ображене ЗМІ з гарантією виграє таку справу в Європейському суді з прав людини (його рішення обов'язкові для України).

Проте політтехнолог "Слуги народу" пропонує внести такі правки до законів, які б дозволили новій Нацраді приймати більш жорсткі заходи.

Я вважаю, що в окремих випадках регулятор повинен мати право жорсткіше реагувати, наприклад, на показ того ж фільму Олівера Стоуна (фільм про Україну, який планував показати NewsOne - ред.)", - вважає Потураєв.


Щоб це зробити без окрику з боку ЄС, "слуга народу" пропонує виписати в законі критерії, за якими можна буде карати телеканали.

Але якби Нацрада навіть мала таке право зараз і вимкнула б канал, то вони пішли б з істерикою у Страсбург, Брюссель, Європейський суд з прав людини. І ми майже на 100% програли б. Тому що у нас не прописані критерії, що таке шкідливий контент. Це складна і небезпечна річ. Вони користуються тим, що в ЄС демократичні країни, які відстоюють права і свободи людини.

Потрібно виписати критерії такого контенту. Наприклад, де злочин в тому, щоб товкти воду в ступі про мир. А хто проти миру? Всі ж за мир. І що з цим робити? Піди доведи, що це те саме, що говорять у Скабеевої, або у Дмитра Кисельова, або Соловйова.

Наприклад, медведчуківські канали (мова про 112, NewsOne і ZiK, якими володіє соратник Віктора Медведчука Тарас Козак - ред.) говорять же про цілісність країни, тільки з особливим статусом. Чи можу я сказати, що особливий статус - це злочин, якщо його попередня Верховна Рада підтримала? І де у мене докази, що це злочин?", - заявив Потураєв.



Йдучи за логікою його слів - мабуть, в команді Зе-президента серйозно думають про те, як би визнати "антидержавними" будь-які заяви на підтримку мирного врегулювання на основі Мінських угод, включаючи особливий статус Донбасу (що, до речі, є міжнародними зобов'язаннями України, освяченими резолюцією ООН). І дати новій мега-Нацраді важелі карати за все це.

Чи переглянуть мовні квоти на ТБ

Українізацію теле- і радіоефіру зупиняти нова влада країни не збирається. Її чекають хіба що косметичні зміни.

Ми не бачимо підстав для перегляду квот на загальнонаціональних, розважальних каналах. Ми не бачимо підстав для перегляду квот на радіо. Я взагалі не бачу підстав для перегляду фундаментальних положень закону про функціонування державної мови", - заявив Потураєв.


Щоправда, за його словами є "баги", які треба виправити. Вони стосуються деякого послаблення для ЗМІ, які ведуть мовлення або на закордонну аудиторію ("Іномовлення") або для кримських татар.

Є проблема з тим же іномовленням. Як воно буде вести мовлення декількома мовами. У ATR є дитячий канал "Лялє", на якому транслюються мультики кримськотатарською. І це мультики не українського виробництва, бо ми не виробляємо стільки мультиків, скільки їм треба. І говорити, що закон простимулює вітчизняне виробництво - це просто маячня, це безвідповідальна позиція. Тому що ми не виробляємо стільки годин анімації, кінопродукту, дитячих серіалів, скільки потрібно українським мовникам", - заявив політтехнолог "Слуги народу".


Що ж до російськомовного населення України, або тих же угорців - тут ні про які компроміси у Зеленського не говорять.

Про чорні списки акторів і фільмів

Практику кіно-заборон нова влада, мабуть, буде продовжувати. Причому, поставить її на законодавчу основу. Якщо раніше "бан" вводився довільно, за бажанням Мінкульту, то зараз його пропонується виписати за критеріями.

Тобто зараз всі заборони можна скасувати розчерком пера. А після введення критеріїв "антиукраїнськості" процес матиме більш незворотний характер.

Заборони були дієві. І звичайно, ми повинні захищати нашого глядача від російського контенту. Що стосується окремих людей, які потрапляли в список. Якщо ми беремо НЕ художні твори, а окремих людей, тут те саме, що з наративами, треба просто мати чіткі критерії, чому вони потрапляють в "чорний список". Щоб не через "Миротворець" туди люди потрапляли або ще якимось дивним шляхом ", - заявив Потураєв.

 

У нас фактично війна. Так що ми в повному своєму праві обмежувати в'їзд для людей, які несуть сюди ворожі меседжі, або є уособленням ворожої пропаганди, або просто порушують українське законодавство. Звичайно, ця практика має бути продовжена, але і критерії повинні бути", - уточнив радник Зе-команди.

Чим ще займеться комітет Ткаченка-Потураєва


За словами Потураєва, новий комітет з гуманітарної політики займеться напрацюванням єдиного закону, який регулюватиме діяльність ЗМІ. Це буде своєрідний "медійний кодекс".

(Ми готуємо) законопроєкт про аудіовізуальні послуги, який повинен замінити собою закони про Нацраду і про телебачення і радіомовлення, друковані ЗМІ .... Щоб був один великий медійний акт, в якому було б все, що стосується медіа. Тому що коли таких законів десятки, то виникає купа зв'язків, двочитання, трьохчитання тощо ", - заявив політтехнолог.


Головним ідеологічним спрямуванням роботи комітету стане, мабуть, боротьба з Росією.

Навіть якщо вдасться перевести цю війну з гарячої фази в холодну, то отримаємо холодну війну з Росією, яка розтягнеться не знаю на скільки років. І весь цей час будуть тривати інформаційні атаки. Саме тому це для нас має бути пріоритетом", - зазначив Потураєв.


Також нова влада планує зобов'язати канали показувати державні пропагандистські ролики.

Думаю, старий контент вони можуть давати безкоштовно. Той, що новіше, можуть віддавати за частину вартості, за умови відшкодування. Це одна з можливих схем", - сказав політтехнолог.


Держава також фінансуватиме приватний кримськотатарський телеканал "АТР", який і раніше отримував гроші з держбюджету. 

Державні гранти, можливо, краще нам давати ATR", - заявив Потураєв.


Досить двоїсту заяву він зробив щодо деолігархізації ЗМІ. Визнаючи, що цього вимагає Європа, Потураєв засумнівався, що в Україні це спрацює. Більш того - олігархи навіть "рятують" нас від російського ТБ.

Олігархи - це те, що підтримує наші найвитратніші медіа на плаву. Якби не наші олігархи, то зараз би у нас народ дивився російське телебачення. Тому що запит на розважальне ТБ ніхто не скасовував", - заявив Потураєв.


При цьому він зробив дивну заяву про те, що мають право на існування в Україні лише три медіагрупи - Коломойського, Пінчука і Ахметова.

Я не бачу поки можливості існування в Україні потужних мовників, крім чотирьох: Громадське, "1 + 1", StarLight (холдинг StarLightMedia об'єднує три великих телеканали з топ-шістки: ICTV, СТБ, Новий канал. - ред.)," Україна ". Я не про те, що треба закривати, просто не бачу, де взяти гроші для їх існування. З ринку? Де їх взяти?", - сказав радник "Слуги народу", говорячи про деолігархізацію ЗМІ.


Відзначимо, що Коломойський, Пінчук і Ахметов, нехай і різною мірою, але всі близькі до Зеленського. Водночас, Потураєв не назвав серед мовників, що "мають право на існування", телеканали, що входять до медіагрупи, близької до опозиції - "Інтер" (власники - Фірташ, Льовочкін), 112, NewsOne і ЗІК (соратник Медведчука Тарас Козак).

І, ймовірно, це не випадково.

На Банковій хочуть зачистити опозиційні телеканали. Зараз опрацьовуються різні ходи - від кримінальних справ до прийняття законів, що дозволяють швидко позбавляти канали ліцензії. Атака почнеться вже восени", - сказало журналістам джерело на телевізійному ринку.
Читайте також: Зе!депутатам із Києва юристи скинулися на кампанію по 149 тис. грн