Політика
13 серпня 2019
Мінфін знову зменшив обсяги продажу боргових облігацій
До бюджету залучили менше 2 млрд грн
news-image

Під час традиційного аукціону з продажу облігацій внутрішньої державної позики, що відбувся 13 серпня, Міністерство фінансів України залучило до бюджету 1,96 мільярда гривень, пише «Є!»  з посиланням на Hromadske.ua.

Про це свідчать дані, розміщені на сайті Мінфіну.

Зазначається, що зменшення обсягів надходжень від продажу державних облігацій сталося паралельно зі зниженням відсоткових ставок за державним боргом. Так, однорічні ОВДП продали зі ставкою 16,18% (ставка знизилася на 0,1 відсоткового пункта), 2-річні ОВДП продали зі ставкою 16,52% річних (знизили дохідність на 0,23 відсоткового пункта).

Мінфін продовжує вводити обмеження на обсяг всіх випусків ОВДП та концентрувати попит на інструменти з довгим строком погашення», — повідомили у прес-службі Мінфіну.

Зазначимо, що високі обсяги продажів ОВДП у минулому сприяли тому, що в економіку України залучалися великі обсяги іноземної валюти. Зокрема, через те, що українські боргові облігації користувалися великим попитом серед іноземних інвесторів.

Водночас протягом останніх двох тижнів Мінфін продовжує зменшувати обсяги випуску облігацій, запроваджуючи обмеження на продаж короткострокових облігацій, які користуються попитом серед іноземних інвесторів. Так, 6 серпня Мінфін продав облігацій на 2,66 мільярда гривень, хоча тижнем до цього залучив 17,2 мільярда гривень.

Зазначимо, що 17 липня Мінфін продав облігацій на рекордну суму — 33,3 мільярда гривень. Зокрема, уряд залучив 1 мільярд доларів від продажу боргових облігацій.

Раніше повідомлялося, що обсяг інвестицій іноземців у державний борг України зріс у 8 разів.

Також нерезиденти рекордно наростили обсяги інвестування в державні облігації України. Крім цього, іноземні інвестори активно скуповують гривні та єгипетські фунти, а також цінні папери, номіновані у цих валютах.

Зазначимо, що зі зростанням обсягів купівлі державних облігацій іноземцями часто пов’язують значні ризики для стабільності курсу гривні. Так, купуючи державні облігації, інвестори сприяють зміцненню гривні, однак коли термін дії цих облігацій завершується, то іноземні інвестори забирають номінал облігацій та відсотки за ними, обмінюючи ці кошти на іноземну валюту. Це несе загрозу стабільності гривні та призводить до зростання курсу валют.

Читайте також:Голова Мінфіну розкритикувала Нацбанк за зміцнення гривні