Україна
13 серпня 2019
Мандруємо Україною: топ-5 найцікавіших печер Тернопільщини (фото)
Більшість з цих печер утворились сотні тисяч, а то й мільйони років тому. Тоді, коли народжувались самі Карпати.
news-image

Землі на Тернопільщині повсюдно пронизані дивовижними кам’яними лабіринтами: глибокими і довгими, заплутаними ходами.

Вічна темрява, тиша і спокій, стережуть який сотні вартових – летючих мишей. Які лише вдають, що засинають, повиснувши з вкритих різнобарвними кристалами стелях, пише «Є!» з посиланням на портал 1540.

Більшість з цих печер утворились сотні тисяч, а то й мільйони років тому. Тоді, коли народжувались самі Карпати. Їхні стіни відшліфовані хвилями давнього Сарматського моря.

Печери не дарують легковажності. Не один раз у кам’яних ложах знаходили скелети тих, хто невідомо, скільки років тому заблукав між підземних доріг. Вчені кажуть, що на Тернопільщині поки що відкрито лише одну п’яту усіх печер.

Тож величезне кам’яне царство досі залишається таємним підземним світом, закритим для людини.

Печера Млинки

Село Залісся Чортківського району. Колись тут добували гіпс і перемелювали його у млині.

Звідси й назва. Печера Млинки відома насамперед не розмірами, а своєю неповторною красою.

Це найдовша горизонтальна гіпсова печера України (протяжність ходів – близько 40 кілометрів). Тут досі не проведено штучного освітлення, та ніхто і не спішить це робити.

Адже у своїй незайманій природі печера досі зберігає дивовижну первозданну красу. Від найменшого світла стіни виблискують кришталем. Білосніжними, сірими, коричневими кристалами вторинного гіпсу. Тут часто проводять регіональні та всеукраїнські змагання зі спелеології.

Печера Перлина

Село Крутилів Гусятинського району. Печера знаходиться недалеко від річки Збруч.

Єдина на Поділлі вертикальна печера. І утворилася вона шляхом вимивання вапнякових порід водою. Унікальна ще й тим, що свого часу тут були знайдені перлини.

У вузьких важкодоступних ходах були заховані ванночки з печерними перлинами.

Це досить рідкісне явище у природі. Кольору слонової кістки, білі, або жовтуваті горошини від 5 до 18 мм в діаметрі утворились із кальциту.

Одна перлина може утворюватися за сотні або й тисячі років — все залежить від внутрішніх природних умов. А загалом Перлина є таким собі колодязем серед лісу, який має 27 метрів у глибину.

Недавно до входу добудували арку і печера стала виглядати, ніби житло фантастичних істот із казки. Насправді ж тут живуть кажани, а люди спускаються рідко.

Для цього потрібне спеціальне обладнання, та й дозвіл спеціальний – від керівництва заповідника «Медобори».

Печера Кришталева

Неподалік села Кривче Борщівського району. Кажуть, вона утворилась близько 20 мільйонів років тому.

Тоді води вимили цілу систему гіпсових проходів у надрах землі.

Печера Кришталева входить до десятка найбільших гіпсових печер Планети. Цікаво, що відкрити печеру пощастило Вадиму Гутковському – майбутньому сотнику УСС, автору відомої пісні «Гей, ви, стрільці січовії».

Тоді він був інженером. А у воєнні роки Кришталева стала місцем схованок українських повстанців. Печеру не даремно назвали Кришталевою.

На стінах повно кристалів вторинного гіпсу, багато з яких мають свої назви – це і Голова буйвола, і Змія, і Сова, і Лисиця, і Барабан (який видає звуки, якщо по ньому вдарити).

На цих кристалах ви побачите всі кольори веселки, якими виграє камінь, якщо на нього потрапляє світло.

Печера Вертеба

Поблизу села Більче-Золоте Борщівського району. Перші дослідники, які зайшли в печеру, побачили білі, як сніг, алебастрові стіни.

Ті, хто заходить сьогодні, бачить їх вже у чорному кольорі – від факелі та вогнищ породи «закоптилися».

Печера Вертеба – місце прадавнього житла людей (щоправда, тимчасового).

При розкопках у печері було знайдено багато предметів, які залишили тут трипільці ще 5 тисяч років тому. Тепер це музей трипільської культури (єдиний такий в Україні).

У великій залі оформлено красиву діораму, яка розповідає про культуру трипільців. Загальна довжина ходів Вертеби – 134 кілометри. Тут, як і у багатьох інших печерах, свого часу переховувались вояки УПА. Цікаво, що під землею вони друкували листівки з інформацією про війну. (Було знайдено 2 друкарських машинки і папір).

Печера Оптимістична

Біля села Королівка Борщівського району. Ця печера прославила Україну на весь світ, адже саме вона потрапила в Книгу рекордів Гіннеса як найдовша серед всіх гіпсових печер на Землі.

Сумарна довжина ходів перевищує 230 кілометрів. Кажуть, печера утворилась вимиванням порід підземними водами ще 14 млн років тому.

Найбільший скарб Оптимістичної – вторинні мінеральні утворення, що зростали у підземних порожнинах протягом десятків тисяч років. Тут ви побачите багато гіпсових кристалів різноманітної форми та кольору, а ще кальцитові геліктити (унікальні для гіпсових печер).

Вони нагадують морські корали, а за кольором можуть бути жовтими чи навіть рожевими. Цікаво, що у печері є питна вода. Кілька невеличких озер, площа найбільшого з яких 82 метри.

Нещодавно у печері Оптимістична відкрили перший в Україні музей скульптур, експонати якого виліплені із глини, знайденої на дні.

Читайте також:50 тисяч км на велосипеді: історія української пари, яка подорожує світом (фото, відео)