Події
13 серпня 2019
У Росії визнали перевищення радіаційного фону після вибуху біля Архангельська
Вибух стався 8 серпня.
news-image

Росприроднагляд з посиланням на північне Управління гідрометеорології і моніторингу навколишнього середовища повідомив, що радіаційний фон в у місті Сєвєродвінськ Архангельської області РФ в день вибуху під час випробувань на військовому полігоні перевищував норму в 4-16 разів. Про це повідомляє пресслужба Росгідромету, передає «Є!»

Водночас повідомляється, що опубліковані дані тільки по зовнішньому гамма-фону, даних по вимірах випадінь радіонуклідів немає.

8 серпня Архангельською територіальною системою АСКРО в 6 з 8 пунктів Сєвєродвінська зафіксовані перевищення потужності дози гамма-випромінювання в 4-16 разів у порівнянні з фоновими значеннями ПАЕД для даної території», - повідомив начальник Управління Росгідромету Юрій Пєшков.

Так, середнє значення фону для Сєвєродвінська становить 0,11 мкЗв/год. Після різкого стрибка значення стали зменшуватися, і згодом радіаційний фон в місті нормалізувався і становив від 0,13 до 0,16 мкЗв/год. В Архангельську перевищень ПАЕД в цей день зафіксовано не було.

Напередодні видання Reuters повідомило, що вибух на полігоні в РФ міг статися через випробування ракети з ядерною установкою. Крім того, про це заявив президент США Дональд Трамп, пише Громадське.

Нагадаємо, 8 серпня в Архангельській області стався вибух під час випробувань на військовому полігоні.Спочатку повідомлялося, що унаслідок вибуху двоє людей загинули й четверо постраждали. Згодом стало відомо про 5 загиблих.

У Міноборони РФ заявили, що жодних викидів шкідливих речовин в атмосферу не було, радіаційний фон в Архангельській області в нормі. Водночас, у місті Сєвєродвінськ у Архангельській області після вибуху було зафіксоване підвищення радіаційного фону.

Читайте також: У Росії стався новий вибух на території військової частини, є жертви