Суспільство
12 серпня 2019
За останні п'ять років українці стали харчуватися здоровіше
Незважаючи на зростання присутності в раціоні м'яса, риби і фруктів, їх все ж недостатньо.
news-image

За останні п'ять роківукраїнці стали харчуватися здоровіше, але до ідеалу ще далеко.

Згідно з дослідженням Економічного дискусійного клубу (ЕДК), якщо в 2013 році середньодобова поживність раціону громадян становила 2969 кілокалорій, то в 2018-му цей показник знизився на 9% і досяг 2706 ккал, пише «Є!» з посиланням на Сегодня.

У підсумку наша денна "тарілка" наблизилася до гранично допустимого індикатора здорового способу життя в 2500 ккал.  

Що їмо

У структурі раціону основна частка калорійності українців отримана за рахунок споживання продукції рослинництва, уточнюють в ЕДК. 

"Це близько 1919 ккал, або 71% від щоденного раціону. При цьому 29% так званої "тарілки" доводиться на продукти тваринного походження. Тут українці споживають близько 787 ккал", – уточнює виконавчий директор ЕДК Олег Пендзин.

Що цікаво, в минулому році середнє споживання продуктів на душу населення покращилося в 5 з 10 основних продовольчих груп, кажуть аналітики. Зокрема, споживання м'яса зросло на 1,1 кг (і досягло 52,8 кг в рік), риби – на 1 кг (до 11,8 кг), фруктів – на 5 кг (до 57,8 кг), овочів – 4,2 кг (до 163,9 кг), яєць – на 2 шт. (до 275 шт.). У той же час вживання молока, сметани і сиру скоротилося на 2,3 кг, до 197,7 кг на рік.

"Це один з найнижчих показників за останні 20 років. Причому споживання молока забезпечує лише 52% від раціональної норми", – уточнює Олег Пендзин.

Але незважаючи на зростання присутності в раціоні м'яса, риби і фруктів, їх все ж недостатньо: риба та рибні продукти лише на 59% забезпечують норму денного раціону, фрукти – на 64%, м'ясо та м'ясопродукти – на 66%. А ось економічно доступні для бюджету родини продукти народ споживає в достатній кількості.

"Зокрема, мова йде про хлібопродукти, картоплю, овочі, яйця і рослинну олію", – пояснюють в ЕДК.

Гроші

За оцінками експертів, в 2018-му середньомісячні витрати однієї сім'їстановили близько 7655 грн. З них на харчування йшло близько 4107 грн, або 53,7% від бюджету. Тобто українці в основному витрачали свої доходи на покупку м'яса і м'ясопродуктів (це 25% від бюджету, або 1008 грн), хліба і хлібопродуктів (14%, або 576 грн), молоко, сметану, сир (14%, або 575 грн).

В цілому витрати українців на продукти не перевищують граничний критерій в 60%, який є допустимим показником у витратах. Правда, наші громадяни спрямовують на їжу в 4,5 рази більше коштів, ніж жителі Євросоюзу.

"Наприклад, в Румунії на харчування витрачають 27,8% доходу, а у Великій Британії – близько 8,2%", – уточнює Пендзин.

Споживання "молочки" знизилося до мінімуму за 20 років.

Як збалансувати денний раціон

Щоб українці стали дійсно добре харчуватися, з урахуванням користі для здоров'я, потрібно підвищувати рівень доходів населення. 

"Зарплати населення впливають на споживання продуктів українцями. Люди не в змозі купувати достатню кількість м'яса і риби, молока і фруктів, тому змушені компенсувати це картоплею і овочами, хлібом і маслом. Це висококалорійні продукти, які дають необхідну кількість калорій, але це не можна назвати збалансованим харчуванням", – пояснює економіст Іван Нікітченко.

За його словами, риба і фрукти в основному імпортуються в Україну: 

"Тому для поліпшення ситуації важливо підвищувати доходи населення, а також стимулювати внутрішнє виробництво продуктів харчування".

У свою чергу, Олег Пендзин також вважає, що треба збільшувати зарплати і пенсії, адже у соціально незахищених верств населення витрати на їжу можуть становити до 80-90% від їх сімейних бюджетів. 

Читайте також:Щоб запобігти глобальному потеплінню, треба їсти менше м'яса, - ООН