Агрономи розповіли, на які овочі чекати подорожчання через неврожай
Через неврожай картоплі та інших овочів, очікується подорожчання, яке вплине на весь «борщовий набір».
news-image

У 2019 році в Україні, через неврожай картоплі та інших овочів, очікується подорожчання, яке вплине на весь «борщовий набір».

Про це повідомляє «Є!» з посиланням на Народну Правду.

Начальниця відділу агрометеорології Українського гідрометеорологічного центру Тетяна Адаменко попереджає, що дешевих цін на «борщовий набір» у цьому році чекати не варто. Причина – зниження врожайності.

“Сказати, що врожай овочів постраждав, не можу. Однак урожай буде набагато нижче з-за поганих умов для запилення. Також негативно вплинули коливання температури. Для овочів «борщового набору» потрібно, щоб вночі температура повітря була вище 6° с. Якщо вона опускається нижче, то овочі псуються. Відповідно, в цьому році постраждало якість і кількість овочів для «борщового набору», а це означає, що ціни на нього зростуть”, – розповіла Тетяна Адаменко.

За словами начальниці відділу агрометеорології Українського гідрометеорологічного центру, зниження врожаю картоплі безпосередньо пов’язано зі зменшенням площі посіву і поганими погодніми умовами.

“В Україні зменшилась площа посіву картоплі, так як це не експортна культура. Крім того, садити його на півдні країни безперспективно, так як там дуже низька врожайність. В цьому році поганий картоплю з-за негативних погодних умов. Він утворює бульби на глибині 10-20 см Якщо температура ґрунту вище 25° С, то бульби вже не утворюються. Найгірший урожай картоплі цього року буде на півдні та в центрі країни. Відповідно, слід очікувати подорожчання “, – резюмувала Тетяна Адаменко.

Читайте також:В Україні назріває дефіцит картоплі: якими будуть ціни і чим замінити овоч