Суспільство
8 серпня 2019
Емоції не викликають рак: Супрун зруйнувала міф про онкологічні захворювання
Науково доведено, що рак виникає через мутацію або дію вірусу.
news-image

Виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розкритикувала твердження про те, що образи можуть бути причиною розвитку онкозахворювань. Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook, зазначивши, що це — цитата з брошури, яку видає сучасна лабораторія, передає «Є!»

Нагадаю коротко, що сталося. Днями у брошурі, яку видає популярна мережа лабораторій, вийшов матеріал психологині Тетяни Дугельної. Вона стверджує, що причина онкозахворювань — образи. Мовляв, існує така собі “програма самознищення тих, хто не зміг навчитися полюбити себе”. Тетяна впевнена, що нібито ті, хто починають любити себе, “перезапускають своє здоров’я та зцілюються на різних етапах онкозахворювань", - пояснила Супрун.

Вона наголосила, що твердження про психосоматику онкозахворювань не мають жодних наукових обґрунтувань. Рак — це не психосоматична хвороба.

Рак — це ціла група хвороб. Науково доведено, що він виникає через мутацію або дію вірусу. Одна чи кілька клітин починають безконтрольно ділитися. Пухлина збільшується і метастазує — поширюється в інші частини тіла. Існує понад 200 типів раку, кожен з яких має свої механізми розвитку, клінічну картину, потребує окремої терапії, і, на жаль, по-своєму вбиває. Жодні емоції не викликають рак. Причина у молекулярних механізмах та імовірностях", - зазначила в.о. глави МОЗ.

Ось які науково обґрунтовані фактори ризику раку існують:

▪️ Спадковість: ретинобластома, рак молочної залози та яєчників

▪️ Вік: із віком шанси розвитку раку зростають — рак легень розвивається, наприклад, після кількох десятиліть куріння, а не в юності

▪️ Стать: є гормон-залежні типи раку

▪️ Вага: суттєве збільшення індексу маси тіла збільшує ймовірність раку підшлункової залози та прямої кишки

▪️ Довкілля та виробничі фактори: ультрафіолет, радіаційне випромінювання, важкі метали чи бензопірени в середовищі.

▪️ Спосіб життя: куріння, споживання алкоголю

▪️ Виробничі: постійний вплив канцерогенів, хімікатів та радіоактивних матеріалів на робочому місці

▪️ Віруси: вірус папіломи людини, вірус гепатиту С

Але підстав говорити про вплив думок, образ на появу раку немає — дослідження не виявили причинно-наслідкового зв’язку", - підсумувала Супрун.
Читайте також: У МОЗ розповіли, як визначити «здорову» та «шкідливу» вагу