Суспільство
5 серпня 2019
У МОЗ нагадали перелік необхідних щеплень у дітей для відвідування навчального закладу
В МОЗ нагадують, що не можна ставити індивідуальне право відмовитися від щеплень вище суспільного інтересу і безпеки інших дітей.
news-image

Вже за місяць розпочнеться навчальний рік, тож в МОЗ вирішили нагадати перелік необхідних для дітей щеплень, аби їм можна було відвідувати школу. Про це повідомила в. о. голови МОЗ Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook, пише «Є!» з посиланням на 112.

Отже, для того, щоб вашій дитині дозволили відвідувати навчальний заклад необхідно мати 10 щеплень від таких інфекційних хвороб, як гепатит В, туберкульоз, кір, паротит, краснуха, дифтерія, правця, кашлюк, поліомієліт і хіб-інфекція (останнє - гемофільна паличка, яка може викликати менінгіт, пневмонію, отит, бронхіт та інші запальні гнійні захворювання).

"Державні навчальні заклади можуть забороняти відвідування занять тим дітям, які не отримали необхідні щеплення за Календарем профілактичних щеплень", - пише Супрун.

В МОЗ нагадують, що не можна ставити індивідуальне право відмовитися від щеплень вище суспільного інтересу і безпеки інших дітей.

Супрун додає, що щеплення можна отримати безоплатно у сімейного лікаря, педіатра чи терапевта.

Раніше в МОЗ повідомляли, що за останні 4 роки в Україні в рази збільшилась кількість вакцинований дітей: вдвічі від кору, втричі від кошклюшу і дифтерії. 90% немовлят України до 1 року мають необхідні щеплення.

Також ВСУ наприкінці травня постановив, що невакциновані діти більше не можуть відвідувати садочки. У нещепленої дитини, згідно з законодавством, є право на отримання безоплатної освіти. Проте щеплення є одним з обов'язкових правил для реалізації цього права. Питання відвідування дошкільного навчального закладу дитиною, батьки якої відмовилися від щеплень, вирішується лікарсько-консультативною комісією.

Читайте також:Скільки і як вам жити покажуть сантиметри на талії