Події
29 липня 2019
В одному із сіл Польщі українців вже більше, ніж поляків
Польське населення стало меншістю у зв'язку з дедалі більшим числом працівників з України.
news-image

Викроти – це невеликий населений пункт у Нижньосілезькому воєводстві на заході Польщі неподалік кордону з Німеччиною. Поляки там уже у меншості. Нині там переважають громадяни України, яких дедалі більше прибуває до Польщі, передає «Є!» із посиланням на Польське радіо.

У матеріалі видання зазначається, що обличчя Нижньої Сілезії змінюється. Зокрема, поблизу Вроцлава є декілька світових фірм, набір працівників яких створює клопоти. Навколишні населені пункти перетворюються на великі гуртожитки з усіма недоліками цієї ситуації. Одноквартирні будинки перетворюються на готелі.

Ця ситуація веде до соціальних змін, оскільки деякі жителі вирішують покидати свої домівки та орендувати їх приїжджим.

Власник агентства з працевлаштування «Future» Кшиштоф Аконом у розмові з журналістами сказав, що поблизу «економічних зон» у Нижній Сілезії створюються маленькі готелі для українців. Однак навіть ці об’єкти вже переповнені.

«У трикімнатній квартирі, наприклад, може жити 9 громадян України. Якщо кожен заплатить по 500 злотих (117 євро), то маємо від цього 4,5 тисяч злотих (понад 1 тис. євро). Дедалі частіше ці суми становлять 750 злотих (176 євро), тоді ми маємо майже 7 тисяч злотих. Цього достатньо для кредиту, аби побудувати будинок», – зазначив Аконом.

Одна із жительок села Викроти нагадала, що коли українці почали прибувати два роки тому, то у населеному пункті був тільки один пансіонат. Згодом інші жителі почали копіювати цю ідею. Нині у Викротах є 20 таких невеликих готелів.

Частина жителів скаржиться на цю ситуацію, але інші вказують, що завдяки масовій імміграції їхнє село почало розвиватися.

«Нещодавно було 3 крамниці, а нині їх вже є 7», – сказала місцева жителька.

Варто зазначити, що різкого збільшення числа українців немає в офіційній статистиці. Нині у Викротах зареєстровано приблизно 1700 осіб, у тому числі… 11 українців.

Читайте також: Стало відомо, скільки нерухомості українці придбали у Польщі минулого року