Суспільство
10 липня 2019
Жінкам потрібно давати не тривалий декрет, а можливість поєднувати кар'єру і материнство, - Супрун
Уляна Супрун поділилася своїм ставленням на тему гендерної рівності.
news-image

Уляна Супрун вважає, що жінкам потрібно давати не тривалий декрет, а можливість поєднувати кар'єру і материнство, пише «Є!» з посиланням на РБК.

Уляна Супрун поділилася своїм ставленням на тему гендерної рівності. В. о. глави МОЗ вважає, що лідерство не має статі, а всі розмови про співвідношення чоловіків і жінок на керівних посадах - це лише статистика, яка не має відношення до рівності статей. Про це чиновник розповіла на своїй Facebook-сторінці.

За словами Уляни Супрун, гендерна рівність - це, коли жінки, так само, як чоловіки, природно заходять на різні посади, без обов'язкового квотування. До того ж, жіноче лідерство в Україні є синонімом серйозних викликів, і потрібно ще багато роботи, щоб воно стало фактором соціального та економічного розвитку.

"Таких жінок часто засуджують за те, що вони замість цілодобового догляду за дитиною вибирають кар'єру і саморозвиток. Так, ніби ці поняття повністю виключають одне одного", - пише Супрун.

В нашій країні як і раніше працюють такі радянські "жіночі пільги", як можливість піти в декрет на 70 робочих днів до пологів і 56 після. А також взяти відпустку "по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку". Але Уляна Супрун вважає, що така система вже віджила себе, і необхідно створювати умови, коли жінка може повноцінно самореалізуватися паралельно з материнством.

Подібна практика вже давно працює в розвинених західних країнах, де існують виплати на послуги няні, облаштування дитячих кімнат з належним доглядом на підприємствах і в органах державної влади, а також соціальні послуги з психологічної підтримки матерям.

В нашій країні, пише Супрун, вже був зроблений перший крок у цьому напрямку. Це запуск програми "Муніципальна няня", при якій батьки отримують щомісячну компенсацію на послуги няні.

До того ж, рівними між чоловіком і жінкою повинні бути і звичайні буденні речі, такі як розподіл часу з дітьми, закупівля продуктів, приготування їжі та інші рутинні речі, які в реальному житті віднімають багато часу, якщо робити їх самому або самій.

"Жінки сильніше, ніж думають чоловіки. Варто згадати жінок-військових, які воюють на Сході, волонтерок і активісток, які виконують начебто небезпечну чоловічу роботу. Або тих жінок, які не боялися висловити свою позицію, не йшли на компроміси зі злом і боролися за правду - як Катя Гандзюк", - пише Уляна Супрун.

В. о. міністра охорони здоров'я резюмувала, що кожен з нас насамперед людина, характер і здібності якої залежать від зусиль над собою, пріоритетів, цінностей і цілей, які вона собі ставить, а зовсім не від статі.

Читайте також:Зайві сантиметри на животі у жінок більш небезпечні аніж на ногах, — дослідження