Війна
10 липня 2019
У Раді хочуть ввести кримінальну відповідальність за невизнання Криму і ОРДЛО частинами України
У Верховній Раді зареєстрували законопроект, який пропонує ввести кримінальну відповідальність за умисне невизнання приналежності до Україні анексованого Криму і окремих районів Донецької та Луганської областей.
news-image

У Верховній Раді зареєстрували законопроект, який пропонує ввести кримінальну відповідальність за умисне невизнання приналежності до Україні анексованого Криму і окремих районів Донецької та Луганської областей, пише «Є!» з посиланням на 24 канал.

Автори законопроекту №10423 – спікер парламенту Андрій Парубій та народні депутати Вікторія Сюмар і Марія Іонова. Документ зареєстрували 5 липня, згодом він надійшов у комітет, а 9 липня – наданий для ознайомлення депутатам.

Автори проекту закону пропонують викласти частину 1 статті 110 Кримінального кодексу України у такій редакції:

Умисні дії, вчинені з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, а також публічні заклики чи розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій, умисне невизнання належності Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей до території України, – караються позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років з конфіскацією майна або без такої.

У пояснювальній записці до документа вказано, що законопроект має усунути потенційні розбіжності у правозастосовній практиці судових та правоохоронних органів щодо застосування положень Кримінального кодексу, спрямованих на захист територіальної цілісності України.

Схвалення законопроекту вдосконалить практику застосування відповідних положень кримінального законодавства, переконані автори документа.

Читайте також:ООС: Бойовики били з мінометів, артилерії і БМП, без втрат