На нових банкнотах 1000 гривень помітили «піратський» шрифт (фото)
Національний банк України не помітив недоліків шрифту, про який йде мова.
news-image
Дизайнери помітили на нових банкнотах номіналом 1000 гривень «піратський» шрифт компанії Adobe.

Про це повідомив дизайнер Богдан Гдаль у Facebook, пише «Є!» з посиланням на Громадське.

Зазначається, що мова йде про кириличну версію шрифту Bickham Script Pro 3, який розробили дизайнери Adobe. Кириличну версію цього шрифту випустили лише у 2016 році, однак до цього часу в інтернеті поширювались «піратські», тобто, неофіційні версії цього шрифту. Одну з них, за даними дизайнерів, і використали у Національному банку.

З відмінностей «оригінального» та «піратського» шрифту, яким написано слова на звороті «Одна тисяча гривень» — розмір букви «в» у слові «гривень». В оригінальному шрифті «хвостик» цієї букви є дещо меншим та не таким широким. Водночас «в» у «піратській» версії шрифту збігається з тією, що зображена на українській банкноті.

Український дизайнер зв'язався з автором шрифту Річардом Ліптоном, який перенаправив його на дизайнера компанії Adobe. Останній підтвердив, що на банкноті 1000 гривень розміщено напис неоригінальним шрифтом.

«Шкода, що Національний банк України не помітив недоліків шрифту, про який йде мова. І це, безумовно, не Bickham Script Pro 3. В будь-якому разі, наша ліцензія не дозволяє вносити зміни у шрифт», — повідомили у компанії Adobe.

У компанії наразі не коментують, чи будуть позиватися до Національного банку через порушення авторського права.

25 червня у Нацбанку презентували нову банкноту номіналом 1000 гривень. Її випустять 25 жовтня 2019 року. Крім цього Нацбанк виведе з обігу монети номіналом 1, 2 та 5 копійок з 1 жовтня 2019 року. Вони перестануть бути платіжними засобами, тобто розрахуватися ними буде неможливо.

Згодом у Нацбанку зазначили, що випуск нових банкнот не спровокує зростання цін.

Читайте також:Найдорожчі вузи в Україні: скільки коштує навчання в кращих вишах країни